Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


ATSAKAS AGRESOREI
Naujos senos ES sankcijos Rusijai
IQ
Unsplash

ES Taryba pirmadienį patvirtino papildomas ribojamąsias priemones keturiems asmenims ir vienam subjektui pagal ES visuotinių žmogaus teisių sankcijų režimą, atsižvelgdama į nuolat blogėjančią žmogaus teisių padėtį Rusijoje.

Į naujus sąrašus įtraukti trys Rusijos teismų sistemoje dirbantys asmenys, atsakingi už rimtus žmogaus teisių pažeidimus, visų pirma susijusius su opozicijos politiko, demokratijos aktyvisto ir atviro Kremliaus kritiko Vladimiro Kara-Murzos byla. Į sąrašą taip pat įtraukta Rusijos nevyriausybinė organizacija „Saugaus interneto lyga“, padedanti Rusijos vyriausybei vykdyti cenzūros praktiką, ir „Saugaus interneto lygos“ pirmininkė Jekaterina Mizulina, atsakinga už rimtus ir sistemingus nuomonės ir saviraiškos laisvės pažeidimus.

Į sankcijų sąrašą įtrauktiems asmenims taikomas turto įšaldymas, draudžiama tiesiogiai ar netiesiogiai teikti jiems arba jų naudai lėšas ar ekonominius išteklius. Be to, į sąrašą įtrauktiems fiziniams asmenims taikomas draudimas keliauti į ES.

Taip pat pirmadienį ES Taryba dar šešiems mėnesiams – iki 2024 m. liepos 31 d. – pratęsė ribojamųjų priemonių taikymą dėl Rusijos veiksmų, kuriais destabilizuojama padėtis Ukrainoje.

Šios sankcijos, pirmą kartą įvestos 2014 m. reaguojant į padėtį Ukrainoje destabilizuojančius Rusijos veiksmus, nuo 2022 m. vasario buvo gerokai išplėstos reaguojant į neišprovokuotą, nepagrįstą ir neteisėtą Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą.

Šiuo metu jas sudaro plataus spektro sektorinės priemonės, įskaitant prekybos, finansų, technologijų ir dvejopo naudojimo prekių, pramonės, transporto ir prabangos prekių apribojimus. Jos taip pat apima draudimą importuoti ar pervežti iš Rusijos į ES žalią jūrų naftą ir tam tikrus naftos produktus, kelių Rusijos bankų atjungimą nuo SWIFT sistemos ir kelių Kremliaus remiamų dezinformacijos kanalų transliavimo veiklos ir licencijų sustabdymą. Be to, buvo nustatytos konkrečios priemonės, kuriomis siekiama sustiprinti ES gebėjimą kovoti su sankcijų apėjimu.

2024 01 29 15:37
Spausdinti