Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SEIMAS
Opozicija skelbia surinkusi parašus dėl interpeliacijos G. Landsbergiui
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
Gabrielius Landsbergis.

Opozicinė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcija skelbia surinkusi parašus dėl interpeliacijos užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui.

„Parašų surinkta jau pakankamai, virš trisdešimt, dar pažiūrėsime, kas iš opozicijos Seimo narių ateis į vakarinę posėdžių dalį, ir šiandien atiduosime registruoti, bet jau yra pakankamai“, – BNS ketvirtadienį sakė demokratų atstovas Lukas Savickas.

Pagal Seimo statutą, interpeliaciją ministrui gali inicijuoti ne mažiau kaip penktadalis parlamentarų, tai yra ne mažiau kaip 29. Gavęs interpeliaciją, Vyriausybės narys privalo ne vėliau kaip per dvi savaites į juos atsakyti raštu.

Interpeliacijos tekste ministro prašoma pasiaiškinti dėl Kaliningrado tranzito sankcionuotoms rusiškoms prekėms peripetijų, Taivano atstovybės Vilniuje atidarymo aplinkybių, užduodami klausimai dėl diplomatinio korpuso.

G. Landsbergio klausiama, kodėl pirmieji žinią apie sankcijas Kaliningrado prekiniam tranzitui pranešė ir „viešąjį informacinį lauką perėmė Rusijos propagandistai“, o ne Lietuva, ar jis gali užtikrinti, kad sankcijų reglamentavimas dėl tranzito į Kaliningradą nebuvo traktuojamas selektyviai, kuo skyrėsi pirminės ir vėliau pateikto Europos Komisijos (EK) gairės ir pan.

Opozicija apie planus teikti G. Landsbergiui interpeliaciją buvo paskelbusi dar vasarą, kai kilo skandalas dėl rusiškų prekių tranzito į Kaliningradą.

Birželio 17 dieną Įsigaliojus Europos Sąjungos sankcijoms Lietuva sustabdė dalies Rusijos prekių tranzitą į Kaliningradą. Rusijai pradėjus piktintis ir apkaltinus Lietuvą blokada, EK pateikė naujas gaires, kuriomis leido Rusijai geležinkeliais gabenti sankcionuotas prekes į ir iš Kaliningrado srities per Lietuvą šio eksklavo poreikiams.

Taip pat opozicija klausia, kodėl Lietuvos atstovu prie ES teikė tuometinio viceministro Arnoldo Pranckevičiaus kandidatūrą, nurodydama, kad jis neturėjo karjeros diplomato statuso.

„Kodėl Jūsų politinės komandos nariams negalioja tokie pat aukšti Jūsų deklaruojami depolitizacijos standartai?“ – rašoma interpeliacijos tekste.

Prašoma paaiškinti dėl Aurelijaus Zyko skyrimo ambasadoriumi Japonijoje, premjerės Ingridos Šimonytės buvusio patarėjo Pauliaus Lukausko skyrimo atstovybės Taivane vadovu, prašoma paaiškinti ir krizę santykiuose su Kinija pagilinusios Taivano atstovybės Vilniuje atidarymo aplinkybes.

Seime svarstant interpeliaciją sudaroma speciali komisija, kuri siūlo pritarti arba nepritarti atsakymams. Jeigu ministro atsakymas pripažįstamas esąs nepatenkinamas ir pareiškiamas nepasitikėjimas juo, toks Seimo nutarimo projektas turi būti priimtas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės – bent 71 – visų Seimo narių balsų dauguma.

Opozicija šio Ministrų kabineto nariams inicijavo kelias interpeliacijas, jos visos žlugo. Interpeliacijos procedūra G. Landsbergiui būtų ketvirtoji.

Rugsėjį Seimo opozicijai nepavyko atstatydinti energetikos ministro Dainiaus Kreivio dėl išaugusių energijos kainų. 2021-ųjų pabaigoje dėl Lietuvos pasirinktos COVID-19 pandemijos valdymo strategijos interpeliacijos sulaukė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, šiemet birželį dėl problemų žemės ūkyje – žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas. Abu ministrai irgi pareigas išsaugojo.

2022 11 10 15:45
Spausdinti