Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


KARAS UKRAINOJE
P. Bešta: pirmasis Vakarų sankcijų žingsnis turėtų būti visiškas rusiškų dujų ir naftos embargas
IQ
BNS Foto
Petro Bešta.

Praėjus lygiai mėnesiui nuo karo Ukrainoje pradžios šalies ambasadorius Lietuvoje Petro Bešta kartojo, kad, Rusijai tęsiant prieš ukrainiečių karius ir civilius nukreiptą ataką, Vakarai turėtų imtis dar griežtesnių sankcijų.

„Jau praėjo mėnuo, bet kai kurie politikai nesupranta, kad įprastinių santykių su Rusija nebegali būti ir niekada nebus“, – trečiadienį spaudos konferencijoje kalbėjo ambasadorius. Jo teigimu, Ukrainos reikalavimai Vakarams šiuo metu išlieka tokie patys kaip ir karo pradžioje – virš šalies sukurti neskraidymo zoną, suteikti paramą modernia oro gynybos technika, atjungti visus Rusijos bankus nuo SWIFT sistemos ir nutraukti visą prekybą su Rusija.

„Po mėnesio skausmo ir mažų pergalių galime išmokti tik vieną pamoką – tai, kas vyksta Ukrainoje, nėra tik Ukrainos karas. Tai Europos karas, vykstantis Europoje, – teigė P. Bešta. – Pabrėžiu, kad tik kol kas jis vyksta Ukrainos teritorijoje. Kremlius nori atkurti buvusią SSRS įtakos zoną tiek buvusiose respublikose, tiek Azijoje, sugriauti esamą saugumo sampratą ir diskredituoti saugumo institucijas. Matome, ką gali nuveikti valstybė, rankose turinti branduolinius ginklus ir tikinti fašistine ideologija.“

Iki šiol jau yra įvykę keturi formalūs derybų raundai tarp Ukrainos ir Rusijos atstovų, ambasadoriaus teigimu, neformalios derybos vyksta kiekvieną dieną. Tačiau kol kas džiaugsmingų rezultatų Ukraina pateikti dar negali, o šalies prezidento Volodymyro Zelenskio raginimai prie derybų stalo susėsti kartu su Vladimiru Putinu lieka bevaisiai.

Ambasadorius pabrėžė, kad derybų sėkmė didele dalimi priklauso ir nuo tebesitęsiančios Vakarų paramos Kyjivui, tačiau ji turėtų būti dar didesnė, o sankcijos – griežtesnės. „Šiuo metu vyksta kova Ukrainoje ir kiekviena tolimesnė sėkmingo pasipriešinimo diena kartu stiprina ir derybines mūsų pozicijas, dėl to parama ginklais ar kitomis priemonėmis yra labai svarbi ir mūsų derybininkams“, – aiškino P. Bešta.

Šiandien Briuselyje taip pat vykstant NATO viršūnių susitikimui ir Europos Vadovų Tarybos susitikimui, ambasadorius sakė tikintis, kad transatlantinė bendruomenė ras jėgų žengti toliau siekdama apginti žmogiškumą ir taiką Ukrainoje.

„Žinau didelę taikos kainą ir tai, kiek daug už ją reikia mokėti, – kalbėjo P. Bešta. – Tačiau taikos negalima nusipirkti su nuolaida ar per išpardavimą. Arba mes sustabdysime V. Putiną Ukrainoje, arba rytoj Vakarams jį reikės stabdyti savarankiškai. Niekas negali pasakyti, kur vyks paskutinis, lemiamas mūšis.“

Jo teigimu, trumpuoju laikotarpiu iš Vakarų Ukraina tikisi dviejų žingsnių – Rusijos naftos ir dujų embargo bei visiško prekybos su Rusija stabdymo. „Kol tęsiasi karas, dujos ir nafta finansuoja Rusijos režimą, jam kasdien vien iš to įkrenta po 1 mlrd. JAV dolerių“, – aiškino P. Bešta.

Ambasadorius taip pat dėkojo už paramą Lietuvos politikams ir visuomenei, tačiau pabrėžė, kad jos prireiks iki pat karo galo. „Prašau, ir toliau mus remkite“, – kvietė ambasadorius.

2022 03 24 13:23
Spausdinti