Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


TREČIADIENIO KALEIDOSKOPAS
Padėtis Chersone, pasaulio ekonomikos prognozės ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Chersonas.

Svarbiausių birželio 7-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Chersone vandens lygis kyla

Susprogdinus Kachovkos hidroelektrinės užtvanką, Ukraina ir Rusija trečiadienį pranešė apie daugiau kaip 2,7 tūkst. evakuotų žmonių (Ukraina išgelbėjo apie 1,5 tūkst., Rusija – 1,3 tūkst.). Tūkstančiai žmonių evakuojasi patys, teigiama, kad per artimiausias dienas evakuotųjų skaičius dar išaugs. Žmonės gelbėtojų laukia užlipę ant namų stogų, kai kurios užlietos vietovės apšaudomos. Kol kas informacijos apie žuvusius ar sužeistus asmenis neturima. Vis dar neaišku, kas iš tiesų sukėlė užtvankos griūtį – abi kariaujančios šalys kaltina viena kitą. Anot ISW, rusai yra labiau suinteresuoti užtvindyti Dniepro žemupį, nepaisant žalos jų pačių įrengtoms gynybinėms pozicijoms ir pajėgoms, kad apsunkintų Ukrainos kontrpuolimą.

Scanpix
Chersonas.

Chersono mieste vandens lygis trečiadienio rytą buvo pakilęs penkis metrus, Chersono srities karinės administracijos vadovas Oleksandras Prokudinas skaičiuoja, kad per parą jis pakils dar metru. Vanduo toliau semia apylinkes, kurių iki šiol dar nebuvo pasiekęs.

JAV kariuomenės generolas Markas Milley antradienį atkreipė dėmesį į suintensyvėjusias kovas Ukrainoje, tačiau paragino iš to nedaryti greitų išvadų. Ukraina kol kas nėra oficialiai paskelbusi kontrpuolimo pradžios, o kovos ir jų intensyvumas, anot generolo, ilgainiui gali keistis ir užsitęsti.

Pagerintos pasaulinės ekonomikos prognozės

Pasaulio bankas ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) pagerino pasaulinės ekonomikos augimo prognozes. Anot Pasaulio banko, šiemet pasaulinis bendrasis vidaus produktas (BVP) augs 2,7 proc. vietoj sausio mėnesį prognozuotų 1,7 proc., tačiau 2024-aisiais augimas lėtės – vietoj 2,7 proc. dabar prognozuojami 2,4 proc. „Pasaulio ekonominio aktyvumo atsparumas, kurį stebėjome šių metų pradžioje, veikiausiai menks, 2023-iaisiais bus apskritai silpnesnis“, – skelbia Pasaulio bankas.

Unsplash

EBPO taip pat savo prognozėje numato 2,7 proc. pasaulinio BVP augimą 2023 m., nors kovą prognozavo 2,6 proc. Kitų metų prognozė liko nepakitusi – 2,9 proc., pabrėžiama, kad ekonomikos atsigavimas bus lėtas.

Šnipų išvarymas

Suomija iš šalies išsiunčia devynis rusų diplomatus, įtariamus vykdžiusius žvalgybinę veiklą. Kaip teigė Suomijos užsienio reikalų ministerijos generalinė direktorė Marja Liivala, toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į suomių Saugumo ir žvalgybos tarnybos vertinimą.

Unsplash

Neteisėtas elgesys su migrantais

Konstitucinis Teismas nusprendė, kad neteisėtai sieną kirtusių migrantų priverstinis apgyvendinimas užsieniečių registravimo centruose šalyje paskelbus ekstremaliąją situaciją dėl masinio užsieniečių antplūdžio prieštarauja Konstitucijai.

Kaip teigiama nutarime, Seimas turėjo teisę nustatyti tam tikrus ribojimus neteisėtiems migrantams, bet „visiems prieglobsčio prašytojams taikant tą pačią priemonę, tai yra visus prieglobsčio prašytojus laikinai apgyvendinant nurodytose vietose be teisės judėti Lietuvos teritorijoje, nebuvo sudaryta prielaidų individualiai vertinti kiekvieno asmens situaciją, keliamą grėsmę valstybės ir visuomenės interesams“.

KT nutarime taip pat pabrėžė, kad migrantai buvo apgyvendinami šešiems mėnesiams nesuteikiant jiems teisės laisvai judėti, nepriėmus jokios kompetentingos institucijos sprendimo, remiantis vien faktu, kad kirto Lietuvos sieną ir pateikė prieglobsčio prašymą, tad jiems nebuvo sudaryta teisė skųsti sulaikymą.

Marius Morkevičius/ELTA
Vilniuje, Naujininkuose veikęs pabėgėlių priėmimo centras.

Dar vienas D. Trumpo konkurentas

Antradienį į JAV prezidento rinkimus įsitraukė buvęs Naujojo Džersio gubernatorius Chrisas Christie, o trečiadienį tą patį žingsnį žengė ir buvęs JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as. Abu respublikonai varžysis su buvusiu JAV prezidentu Donaldu Trumpu. Abu politikai su D. Trumpu susipyko 2020-aisiais, kai atsisakė paremti jo tvirtinimus dėl suklastotų prezidento rinkimų rezultatų.

Scanpix
M. Pence`as.
2023 06 07 17:15
Spausdinti