Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


SUTRAMDYTI V. ORBÁNĄ
Panaudoti „branduolinį variantą“ prieš Vengriją ragina ir Lietuvos atstovai
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
ES Taryba
Viktoras Orbanas.

Artėjant Europos rinkimams ir Vengrijos pirmininkavimui ES, Europos Parlamentas rimtai ėmėsi vengrų premjero Viktoro Orbáno klausimo. Tarp daugiau nei šimto Europos Parlamento narių, siekiančių, kad Vengrijai būtų suspenduota balsavimo teisė ES Taryboje, – ir penki Lietuvos atstovai.

Suomijos europarlamentaras iš didžiausios Europos liaudies partijos Petri Sarvamaa dar praėjusią savaitę surinko 120 kolegų parašų peticijoje dėl 7 straipsnio taikymo Vengrijai. Šią savaitę jis nusiuntė laišką Europos Parlamento pirmininkei Robertai Metsolai. Jame sakoma, kad „mes, žemiau pasirašę Europos Parlamento nariai, šiandien kreipiamės į Jus, prašydami nedelsiant imtis veiksmų ir pagal Darbo tvarkos taisyklių 89 straipsnio 1 dalies b punktą pradėti balsavimą dėl pasiūlymo, kuriuo Komisija arba valstybės narės raginamos pateikti pasiūlymą dėl Vengrijos pagal Europos Sąjungos sutarties 7 straipsnio 2 dalį“.

Laiške pabrėžiama, kad Vengrija ne kartą buvo kritikuojama dėl teisinės valstybės principo pažeidimų, ypač po V. Orbáno veiksmų, kuriais ji trukdė valstybėms narėms priimti sprendimą dėl paramos Ukrainai gruodį vykusioje ES Taryboje, europarlamentarai mano, kad atėjo laikas Europos Parlamentui imtis veiksmų.

„Pradėdama ES sutarties 7 straipsnio 2 dalyje numatytą procedūrą prieš Vengriją, Europos Sąjunga aiškiai pasakytų Vengrijai, kad jos veiksmai yra nepriimtini. Ji taip pat pasiųstų žinią visoms valstybėms narėms, kad Europos Sąjunga netoleruos jokio atsitraukimo nuo teisinės valstybės principo ar Sutartyse įtvirtinto nuoširdaus bendradarbiavimo principo pažeidimo“, – sakoma laiške.

2024 01 17 13:00
Spausdinti