Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


PENKTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Parama Ukrainai, pasaulyje augantis skurdas ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Rusijos karas Ukrainoje.

Svarbiausių liepos 14-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Lietuvos tikslas – iki 2030 m. įrengti 350 MW žaliojo vandenilio gamybos pajėgumų

Lietuvai siekiant plėtoti žaliojo vandenilio gamybą iki 2030 m. šalyje norima įrengti ne mažiau kaip 350 MW galios elektrolizės arba kitų jo gamybos technologijų, per metus gaminti ne mažiau kaip 34 tūkst. tonų šio švaraus kuro, taip pat 15 proc. amonio trąšų gaminti iš žaliojo vandenilio. Be to, numatoma pradėti naudoti žaliąjį vandenilį viešajame penkių didžiųjų miestų transporte, išbandyti elektros pavertimo dujomis ir atvirkščiai projektus, sukurti teisinę bazę ir tvarką, kad žaliojo vandenilio naudojimas būtų lankstus. Šiame sektoriuje norima sukurti iki 1200 naujų darbo vietų.

Unsplash

Karinė ir finansinė parama Ukrainai auga

Kaip praneša savaitraštis „The Economist“, Ukraina gavo kasetinių šaudmenų iš Amerikos, tačiau pažadėjo juos naudoti tik tose teritorijose, kuriose sutelktos Rusijos karinės pajėgos. Ukrainos kariuomenės atstovas spaudai Valerijus Šeršenas sakė, kad šios bombos „iš esmės pakeis padėtį“ kare. Rusija pasmerkė šią siuntą ir perspėjo, kad dislokuos panašius ginklus.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė kartu su kitų 15 Europos Sąjungos šalių ministrais ir Europos investicijų banku pasirašė ketinimų protokolus dėl specialaus fondo Ukrainai, skirto šaliai artimiausiu laikotarpiu atstatyti ir jos atsparumui remti. Naujasis EIB fondas „EU4U“ padės greitai padidinti paramą svarbiausiems Ukrainos infrastruktūros atkūrimo poreikiams ir palaikyti šalies ekonomiką. Lietuva į šį fondą skiria 10 mln. eurų dotaciją.

Pasaulyje auga skurdas

COVID-19 pandemija, pragyvenimo išlaidų krizė ir karas Ukrainoje nuo 2020 m. į skurdą įstūmė 165 mln. žmonių, pranešė Jungtinės Tautos.

Kaip rodo tyrimas, kurį paskelbė JT plėtros programa (UNDP), dėl šių sukrėtimų nuo 2020 iki 2023 m. pabaigos ekstremaliame skurde, kai tenka pragyventi už mažiau nei 2,15 dolerio (1,9 euro) per dieną, bus atsidūrę 75 mln. žmonių, o dar 90 mln. žmonių dienai galės skirti iki 3,65 dolerio.

Scanpix
Wang Yi ir Antony Blinkenas.

Kinija ir JAV siekia gerinti santykius

Kinijos vyriausiasis diplomatas Wang Yi per susitikimą su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu paragino Vašingtoną dirbti su Kinija ir gerinti santykius, penktadienį paskelbė kinų Užsienio reikalų ministerija. Diskusijos ketvirtadienį įvyko Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) derybų Indonezijos sostinėje kuluaruose, JAV ir Kinijai bandant švelninti įtampą prekybos ir geopolitikos srityse.

Wang Yi ir A. Blinkenas susitiko antrą kartą per mažiau nei mėnesį. JAV valstybės sekretorius išreiškė susirūpinimą Kinijos keliamomis kibernetinėmis grėsmėmis, JAV technologijų milžinei „Microsoft“ pranešus, kad Kinijos valstybės remiami programišiai buvo įsilaužę į JAV vyriausybinių agentūrų elektroninio pašto paskyras.

2023 07 14 16:30
Spausdinti