Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


PENKTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Pasiruošimas Vilniaus NATO viršūnių susitikimui, JAV ir Kinijos santykiai bei kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Josvydas Elinskas/ELTA
Mitingas „Ukrainai – narystę NATO ir ES“.

Svarbiausių liepos 7-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Vilnius NATO viršūnių susitikimui pasiruošęs

Sostinės meras Valdas Benkunskas penktadienį žurnalistams teigė, kad mieste suplanuoti infrastruktūros darbai yra baigti. Nuo sekmadienio bus pradedami įrengti apribojimai Senamiestyje. „Vilnius yra pasiruošęs NATO summitui. Miestas yra paruoštas ir šiuo atveju net nereikėjo kaip studentams paskutinės nakties, darbai yra pabaigti ir iš esmės mes jau šiandieną visus infrastruktūros darbus esame pabaigę: gatvės – sutvarkytos, pėsčiųjų takai – sutvarkyti, kas buvo numatyta, ir visi kiti darbai mieste, kurie buvo suplanuoti, ruošiantis kitos savaitės renginiams, jie yra pabaigti“, – žurnalistams penktadienį sakė sostinės meras.

Dainius Labutis/ELTA
V. Benkunskas.

Lenkijos, Lietuvos ir Latvijos prezidentai perspėjo NATO generalinį sekretorių Jensą Stoltenbergą dėl augančios grėsmės iš Baltarusijos. Laiške trijų šalių vadovai atkreipia dėmesį, kad Rusijos ir Baltarusijos bendradarbiavimas kenkia ne tik regiono, bet ir visos euroatlantinės erdvės saugumui. Laiške pabrėžiama, kad Baltarusijos teritorija ir ištekliai Rusijos naudojami karui prieš Ukrainą ir liudija vis glaudesnę dviejų šalių karinę integraciją. Taip pat nerimą kelia Jevgenijaus Prigožino vadovaujamos karinės grupuotės „Wagner“ buvimas Baltarusijoje.

Prieš NATO susitikimą – kelionės po visą Europą

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis iki NATO viršūnių susitikimo Vilniuje negaišta laiko ir tęsia vizitus po Europos šalis. Ketvirtadienį jis lankėsi Bulgarijoje, Čekijoje, penktadienį atvyko į Slovakiją, taip pat ketina užsukti į Turkiją, kur suplanuotas susitikimas su prezidentu Recepu Tayyipu Erdoğanu. Kremlius aiškino susitikimą atidžiai stebėsiąs.

Scanpix
J. Stoltenbergas.

NATO vadovas J. Stoltenbergas penktadienį teigė, kad Aljanso viršūnių susitikime Vilniuje bus dar kartą patvirtinta, jog Ukraina taps NATO nare. Pasak jo, pirmiausia ketinama sutarti dėl daugiametės pagalbos programos, kuria siekiama užtikrinti visišką Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ir NATO sąveiką. Taip pat planuojama stiprinti politinius ryšius įsteigiant NATO ir Ukrainos tarybą. J. Stoltenbergas išreiškė viltis, kad prie Aljanso netrukus prisijungs ir Švedija.

Atsieti neįmanoma

Kinijoje viešinti JAV iždo sektretorė Janet Yellen teigė, kad atpainioti Kinijos ir JAV ekonomikų neįmanoma. J. Yellen penktadienį pabrėžė, kad JAV nesiekia visiško ekonomikų atskyrimo. Anot jos, nors Pekino vykdoma eksporto kontrolė parodė, kad reikia diversifikuoti tiekimo grandines, atsiskyrimas destabilizuotų pasaulio ekonomiką.

Scanpix
J. Yellen.

Konkurentų baimė

Socialinis tinklas „Twitter“ pagrasino imtis teisinių veiksmų prieš bendrovę „Meta“ dėl jos naujos tekstinės programėlės „Threads“, teigiama naujienų svetainės „Semafor“ gautame laiške. Trečiadienį „Metos“ vadovui Markui Zuckerbergui adresuotame laiške „Twitter“ atstovaujantis advokatas Alexas Spiro apkaltino „Metą“ neteisėtai naudojantis „Twitter“ komercinėmis paslaptimis ir kita intelektine nuosavybe. Jis tai grindė buvusių „Twitter“ darbuotojų pasamdymu, kad šie sukurtų analogišką programėlę.

2023 07 07 16:30
Spausdinti