Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PAVASARIO SESIJA
Paskutinis valdančiųjų pasispardymas. Ką veiks Vyriausybė pavasario sesijos metu?
BNS
Šarūnas Mažeika/Fotobankas
Vyriausybės rūmai.

Vyriausybė trečiadienį patvirtino siūlomų įstatymų pataisų paketą, kurį teiks kovo 10 dieną prasidedančiai Seimo pavasario sesijai.

Jame – siūlymai dėl žaliojo kurso, elektros kainų reguliavimo, bankų sektoriaus, kelių rinkliavų sistemos ir kiti projektai.

Vyriausybės teigimu, prioritetu išlaikomas šalies saugumo stiprinimas. Bus siūloma didinti Lietuvos kariuomenės pajėgumus, įteisinti naują kibernetinio saugumo modelį. Rusijai tęsiant karą prieš Ukrainą, bus siūloma pratęsti ribojamąsias priemones Rusijos ir Baltarusijos piliečiams.

Bus grįžtama prie diskusijų dėl Seime jau registruotų įstatymų paketų: šaukimo į privalomąją pradinę karo tarnybą tobulinimo, pinigų plovimo ir terorizmo prevencijos, Krašto apsaugos sistemos stiprinimo ir plėtros.

Energetikos ministerija taip pat teikia atnaujintą Nacionalinę energetinės nepriklausomybės strategiją, joje siūloma nustatyti energetikos tikslus – iki 2050 metų pasigaminti 100 proc. švarios energijos ir tapti visiškai energetiškai nepriklausoma valstybe.

Ministerija siūlo Energetikos įstatymo pataisas, kurios leistų Valstybinei energetikos reguliavimo tarnybai (VERT) dažniau nei kartą per pusmetį perskaičiuoti elektros ir dujų tarifus buitiniams vartotojams. Pasak jos, esant dideliems kainų svyravimams rinkose žmonėms naudinga, kad tarifai būtų perskaičiuoti kartą į ketvirtį.

Aplinkos ministerija siūlo Klimato kaitos valdymo įstatymo naują redakciją, į kurią būtų perkelti Europos Sąjungos sugriežtinimai dėl fluorintų šiltnamio efektą sukeliančių dujų (F-dujų) reguliavimo.

Nauja Miškų įstatymo redakcija ministerija nori numatyti daugiau saugiklių užtikrinant gamtos vertybių apsaugai palankią miškininkystę, suderinti ekonomines, ekologines ir socialines visuomenės reikmes miškams ir užtikrinti miškų potencialo plėtrą.

Žemės ūkio ministerija siūlo atsisakyti kaimo teritorijose esančių apleistų žemės ūkio naudmenų sąvokos, kad įgyvendinant žaliojo kurso idėją tokie plotai būtų efektyviau naudojami arba deklaruojami kaip kraštovaizdžio elementas.

Aplinkos ministerija taip pat siūlo atsisakyti kietojo iškastinio kuro naudojimo, leisti savivaldybėms nustatyti griežtesnius nei valstybiniai ar papildomus aplinkosaugos normatyvus ar taisykles.

Teisingumo ministerija siūlo įtvirtinti teisę žurnalistams neatlygintinai gauti aktualius ir istorinius duomenis apie politinių organizacijų narius iš Politinių organizacijų narių registro, atsisakyti neveiksnumo instituto, taip pat teikia Tautinių mažumų įstatymo projektą.

Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimais bus siekiama stiprinti vaikų apsaugą nuo seksualinio smurto, efektyvinti teikiamą specializuotą pagalbą ir užkirsti kelią tokius nusikaltimus padariusiems asmenims vykdyti profesinę veiklą, susijusią su tiesioginiais ir reguliariais kontaktais su vaikais.

Kultūros ministerija siūlo pratęsti draudimą Lietuvoje retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos radijo ir televizijos programas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija Užimtumo įstatymo pataisomis siūlo padidinti legaliai dirbančių asmenų skaičių, skatinti skolininkų grįžimą į darbo rinką, padidinti jų paskutinio būsto apsaugą. Finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms įstatymo pataisomis numatoma patikslinti, kas gali gauti tokią paramą.

Finansų ministerija siūlys įpareigoti bankus teikti dvi būsto paskolų alternatyvas, įskaitant fiksuotas palūkanas. Ji taip pat siūlys stiprinti probleminių lošėjų apsaugą, įtvirtinant pareigą lošimų organizatoriams taikyti atsakingo lošimo priemones, taip pat sugriežtinti baudas lošimo bendrovėms už nusižengimus.

Be to, bus siūloma persvarstyti mokestiniuose įstatymuose nustatytas neterminuotas lengvatas ir taip prisidėti prie savivaldybių finansinio savarankiškumo didinimo.

Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimais siūloma numatyti griežtesnę vairuotojų atsakomybę už pavojingą vairavimą ir apribojimus gauti administracines paslaugas asmenims, piktybiškai nemokantiems baudų.

Iš viso Vyriausybės pasiūlymų pakete – 89 iniciatyvos, iš jų 35 įstatymų projektai jau yra registruoti Seime, 54 projektai bus parengti ir Seimui pateikti sesijos metu.

Seimo pavasario sesija prasidės kovo 10 ir baigsis birželio 30 dieną. Tai bus paskutinė pilna šios kadencijos Seimo sesija.

2024 02 21 14:19
Spausdinti