Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Penktadienio kaleidoskopas: ES planai mažinti energijos suvartojimą, Bachmuto kova ir kitos svarbiausios dienos naujienos
ELTA
IQ
Freepik

Svarbiausių kovo 10-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Energetika. Lietuvos energetikos agentūros ekspertų duomenimis, dujų kainos per praėjusią savaitę nukrito dar 8,5 proc. ir toliau mažėja. Bet biokuro pigimo laikotarpis baigėsi ir kainos jau kilo. Atšalus orams, vidutinė elektros kaina beveik visame Baltijos jūros regione per savaitę padidėjo vidutiniškai 14,4 proc. Bet Lietuvoje permainingi orai „prigamino“ įspūdingą kiekį žaliosios elektros: vėjo ir saulės elektrinėse sugeneruota beveik trečdalis šalies elektros energijos poreikio – 29 proc., praneša Lietuvos energetikos agentūra.

ES šalys ir Europos Parlamentas (EP) pasiekė susitarimą mažinti energijos suvartojimą bloke. Remiantis pranešimu spaudai, susiderėta, kad bendras energijos suvartojimas iki 2030 m. sumažėtų 11,7 proc. nuo 2020 m. lygio. Kaip teigiama, minėtas tikslas mažinti suvartojimą bus įpareigojantis. Tam, kad jis būtų pasiektas, kiekviena ES šalis turės kasmet nuo 2024 m. iki 2030-ųjų sutaupyti vidutiniškai po 1,49 proc. visos suvartojamos energijos. ES politikai tikisi, kad susitarimas padės kovoti su klimato kaita ir sumažins žemyno priklausomybę nuo Rusijos iškastinio kuro. Galutinis balsavimas vyks EP.

Rusijos karas Ukrainoje. Rusijos pajėgos ketvirtadienio naktį prieš Ukrainą surengė dar vieną masinę raketų ataką. Skaičiuojama, kad taikių šalies miestų link iš viso buvo paleista daugiau kaip 80 raketų. Yra žuvusių civilių.

Ukraina nusprendė tęsti kovą sugriautame Bachmuto mieste, nes mūšis ten sulaiko geriausius Rusijos dalinius ir susilpnina juos prieš planuojamą Ukrainos pavasario kontrpuolimą, sakė prezidento Volodymyro Zelenskio padėjėjas Mychailas Podoliakas. Tokie jo komentarai – naujausias signalas, kad Kyjivas šią savaitę nusprendė tęsti mažo rytinio miesto, kuriame vyksta kruviniausias karo mūšis, gynybą, o Maskva bando pasiekti pirmąją pergalę per daugiau nei pusę metų. Maskva teigia, kad užėmus Bachmutą būtų žengtas žingsnis siekiant užimti visą Ukrainos Donbaso pramoninį regioną, o tai yra jos pagrindinis tikslas. Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu antradienį sakė, kad užėmus miestą būtų pramušta skylė Ukrainos gynyboje ir Maskva galėtų žengti gilyn.

Sakartvelas. Sakartvelo parlamentas penktadienį balsavimu atmetė prieštaringai vertinamą naują teisės aktą, kuriam buvo pritaręs per pirmąjį svarstymą ir kuris sukėlė tarptautinį pasipiktinimą bei masinius protestus šioje Kaukazo šalyje. Dešimtys tūkstančių žmonių šią savaitę išėjo į gatves po to, kai parlamento nariai ėmėsi svarstyti „užsienio agentų“ įstatymą. Penktadienį per antrąjį svarstymą įstatymo projektas buvo atmestas, nes tik vienas įstatymų leidėjas iš 36 balsavusių palaikė teisės aktą, kurį kritikai lygino su Rusijoje galiojančiais įstatymais, Kremliaus naudojamais politiniams oponentams nutildyti.

2023 03 10 16:30
Spausdinti