Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Penktadienio kaleidoskopas: laisvės gynėjai, vokiečių brigada, Kinijos ekonomika ir kitos naujienos
IQ
Scanpix
Rio de Žaneiras.

Svarbiausių sausio 13-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Laisvės gynėjai. Besitęsiant intensyviems karo veiksmams Soledaro mieste, rytinėje Donecko srityje, Volodymyrui Zelenskiui įteikta Seimo įsteigta Laisvės premija. Atsiimdamas apdovanojimą jis sakė, kad Lietuva nė vieną minutę neišdavė laisvės ir tai yra geriausia duoklė žuvusiems per Sausio 13-ąją.

Žygimantas Gedvila/BNS
Laisvės gynėjų dienos minėjimas ir Laisvės premijos įteikimo ceremonija.

Vokiečių brigada. Pasak Vokietijos ambasadoriaus Matthiaso Sonno, Lietuvos infrastruktūra nėra pajėgi priimti penkių tūkstančių karių brigados ir kol kas teks susitaikyti su rotavimu. Tai ne pirmas Vokietijos pareigūnas, pasakęs, kad tik dalis vokiečių brigados bus Lietuvoje, o likusi – gimtinėje. Diplomato teigimu, vidinės audros tarp Lietuvos politikų ir jų skleidžiama retorika šaliai yra „ardanti ir žalinga“. Kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė pagrūmojo, kad viešos diskusijos rodo šalies politikų nebrandumą ir daro politinę gėdą valstybei.

Marius Vizbaras/BNS
Besižvalgant į brigados svajonę.

Kinijos ekonomika. Paskelbta, kad gruodį Kinijos eksportas susitraukė 9,9 proc., palyginti su 2021 m. – iki 30,6 mlrd. JAV dolerių. Tai žemiausi rodikliai nuo 2020 m. vasario. Importas sumažėjo 7,5 proc. Antras pagal dydį pasaulio ūkis vis dar atsigauna po trejus metus trukusios itin griežtos nulinių COVID-19 atvejų politikos, kuri sutrikdė įmonių veiklą ir kitas sritis. Per pandemiją eksportas buvo vienas iš nedaugelio šviesių Kinijos ekonomikos taškų, tačiau 2022 m. antroje pusėje padėtis sparčiai blogėjo, nes užsienio vartotojai pradėjo mažinti išlaidas, reaguodami į centrinių bankų agresyvų palūkanų normų didinimą siekiant sutramdyti infliaciją.

Unsplash

Aistros Brazilijoje. Brazilijos prezidentas Luizas Inácio Lula da Silva apkaltino buvusio lyderio Jairo Bolsonaro sąjungininkus, galbūt prisidėjusius prie sekmadienį įvykdyto išpuolio prieš prezidento rūmus. Dabartinis lyderis sakė esąs įsitikinęs, kad rūmuose esantys J. Bolsonaro šalininkai leido riaušininkams patekti į svarbiausius valstybės pastatus. Jis pažadėjo nuodugniai patikrinti rūmų darbuotojus. Dėl šio išpuolio jau sulaikyta apie 1 500 žmonių. J. Bolsanaro, esantis Floridoje, gali ten nebeužsibūti. JAV demokratai kviečia Joe Bideną atšaukti buvusio Brazilijos prezidento vizą sakydami, kad nėra pagrindo suteikti prieglobstį su riaušėmis susijusiems asmenims.

Scanpix
Ieško kaltų.

Prisikalbėjo. E. Muskas kitą savaitę teisme kovos su kolektyviniu ieškiniu. Milijardierius gins 2018 m. tviteryje paskelbtą žinutę, kurioje jis teigė, kad elektromobilių gamintoja „Tesla“ užsitikrino finansavimą ir taps privataus kapitalo įmone. Investuotojai aiškina, kad taip jis melagingai išpūtė bendrovės akcijų kainas. Praėjusiais metais JAV apygardos teisėjas Edwardas Chenas sutriuškino E. Muską, kai nusprendė, kad šis tviterio įrašas buvo „melagingas“ ir „neapgalvotas“. Tai reiškia, kad prisiekusiesiems reikės tik nustatyti, ar teiginiai turėjo įtakos „Teslos“ akcijų kainoms, ar E. Muskas veikė sąmoningai ir kokio dydžio žala bus atlyginta. E. Musko advokatai paprašė teismo procesą perkelti į Teksasą dėl priešiškumo milijardieriui Kalifornijoje.

BEREKLAMOS:

2023 01 13 16:41
Spausdinti