Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 17 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Penktadienio kaleidoskopas: neramumai Gazos Ruože, Rusijos karinės pajėgos ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Palestiniečių kovotojai Gazos Ruožo šiaurėje.

Svarbiausių balandžio 7-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Lietuva. Vidaus reikalų ministerija Viešojo saugumo tarnybą (VST) siūlo integruoti į Lietuvos policiją, ji išliktų ginkluotųjų pajėgų dalimi. „Geopolitinių grėsmių kontekste būdami susiskaldę esame silpni. Todėl, norėdami sustiprinti VST pajėgumus ir gebėjimus atlikti jai pavestas funkcijas, siūlome VST integruoti į Lietuvos policiją“, – penktadienį per spaudos konferenciją pertvarką pristatė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. Pasak jos, esamos VST struktūros pagrindu siūloma suformuoti specializuotą policijos padalinį, užtikrinant VST nustatytų uždavinių įgyvendinimo tęstinumą, esamas funkcijas ir identitetą.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Deividas Šlekys asmeninėje feisbuko paskyroje rašė: „Nenoriu nieko įžeisti, tačiau ši tarnyba man visada atrodė be vietos ir tapatybės. Daugybė funkcijų dubliuojama su kitomis tarnybomis ir institucijomis. Paskutinį dešimtmetį ši tarnyba tikrai turėjo nelengvą gyvenimą. Daug skandalų, kritikos viešoje erdvėje. [...] Man ši įstaiga yra ryškiausias sovietinių laikų institucinis paveldas. Vidaus pulkai, vadinamoji „asmeninė Brazausko kariuomenė“, nes per Vidaus reikalų ministrą ši institucija pavaldi tiesiogiai premjerui.“ Jo nuomone, VST priskyrimas Policijos departamentui logiškas, nes taip bus galima sumažinti funkcijų dubliavimą, užtikrinti geresnį išteklių ir pajėgumų valdymą.

Gazos Ruožas. Izraelis, keršydamas už kelias dešimtis raketų, į jį paleistų iš Gazos Ruožo ir Libano ketvirtadienį, penktadienį prieš aušrą abiem kryptimis pradėjo atsakomuosius oro smūgius teigdamas, kad taikosi į islamo kovotojų grupuotę „Hamas“.

Izraelio kariuomenės pranešime teigiama, kad smūgiai buvo suduoti apie 4 val. Izraelio (ir Lietuvos) laiku ir smogta Gazos Ruožui bei pietinei Libano daliai. Kariuomenė „smogė taikiniams, įskaitant „Hamas“ teroristinei organizacijai priklausančią teroristinę infrastruktūrą pietiniame Libane“, sakoma jame.

Tai pirmas kartas nuo 2022-ųjų balandžio, kai Izraelis patvirtino ataką Libano teritorijoje.

Naujausias smurto protrūkis kilo po to, kai Izraelio policija trečiadienį Jeruzalės Al Aksos mečetėje, trečioje pagal svarbą islamo vietoje, susirėmė su palestiniečiais.

Rusija. Pastarosiomis dienomis Rusijos pajėgos vėl įgavo pagreitį mūšyje dėl Bachmuto, sako Jungtinės Karalystės gynybos ministerija. Nuo kovo pabaigos jų pažanga iš esmės buvo sustojusi. „Rusija pasiekė tolesnių laimėjimų ir dabar, labai tikėtina, yra įžengusi į miesto centrą bei užėmusi vakarinį Bachmutkos upės krantą“, – sakoma socialiniame tinkle „Twitter“ penktadienį paskelbtame britų žvalgybos vertinime.

Tikėtina, kad iškilo rimtas pavojus pagrindiniam Ukrainos tiekimo keliui į vakarus nuo miesto, priduriama jame. Žvalgyba pabrėžia, kad Rusijos reguliariosios pajėgos tikriausiai sustiprino veikimą šioje teritorijoje, ir Rusija vėl efektyviau naudoja artileriją šiame sektoriuje. Remiantis pranešimu, yra reali tikimybė, kad Rusijos privačios karinės samdinių bendrovės „Wagner“ ir Rusijos kariuomenės vadai sustabdė besitęsusią nesantaiką ir ėmė labiau bendradarbiauti.

2023 04 07 16:30
Spausdinti