Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


SEIMAS
Permainos Seime: S. Skvernelis paliko valstiečius ir kuria naują frakciją
BNS
Fotobankas
S. Skvernelis.

Dešimt parlamentarų paliko Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakciją, tarp jų – ekspremjeras Saulius Skvernelis.

Parlamentarai kartu su keliais politikais iš Seimo narių Mišrios grupės buria naują Demokratų frakciją „Vardan Lietuvos“.

„Naujoji frakcija yra kuriama, ji bus registruota iš karto su rudens sesija, ji vadinsis Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“, – per spaudos konferenciją Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje antradienį pranešė buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

L. Kukuraitis perskaitė naujosios frakcijos sudėtį: Rima Baškienė, Vytautas Bakas, Domas Griškevičius, Rūta Miliūtė, Laima Mogenienė, Laima Nagienė, Lukas Savickas, Saulius Skvernelis, Algirdas Stončaitis, Zenonas Strekus, Tomas Tomilinas, Algirdas Butkevičius ir jis pats.

Pasak L. Kukuraičio, frakcija priklausys „konstruktyviai opozicijai“.

„Kas šiandien vyksta Lietuvoje, matome pakankamai supriešintą, suskaldytą valstybę, tokia situacija naudinga, deja, nemažai daliai politikų, nes per konfliktą, supriešinimą renkamasi politiniai dividendai. Tiek aš, tiek mano kolegos po ilgų svarstymų nusprendėme, kad nesinori dalyvauti tokioje skaldymo ir konfliktų skatinimo politikoje, nuo to kenčia ne kas kita kaip Lietuvos valstybė ir jos žmonės“, – sakė ekspremjeras S. Skvernelis.

„Ši nauja frakcija nėra kažkoks atskilimas ar dirbtinis politinis darinys, tai tiesiog susijungimas su partneriais ir bendraminčiais. Būsime, kaip Linas (Kukuraitis) minėjo, konstruktyvi opozicija dabartinei Vyriausybei“, – pažymėjo S. Skvernelis.

Klausiamas, ar naują frakciją subūrę politikai prieš rinkimus kurs naują politinę jėgą, S. Skvernelis teigė, kad šis klausimas dar per ankstyvas.

Jis taip pat teigė, kad frakcijos seniūnas bus renkamas rudens sesijos išvakarėse, ir jis rotuosis kas sesiją.

„Kas bus toliau (baigiantis kadencijai), šiandien gerokai anksti kalbėti, aš tikiuosi, kad mes dirbsime kaip vieninga, darni komanda“, – atsakė S. Skvernelis.

Ilgametė LVŽS narė, daug metų renkama parlamentarė R. Baškienė taip pat pranešė paliekanti valstiečių partiją.

„Tapdama naujosios frakcijos nare aš išstosiu iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos“, – sakė R. Baškienė.

Ji taip pat informavo, kad partiją turėtų palikti ir Z. Streikus ir L. Mogenienė.

„Su savo kolegomis nusprendėme eiti tokiu keliu, kur galime dirbti konstruktyvaus bendravimo kultūroje, vertiname ne priklausomumą partijai, ne lojalumą, o valstybiškai sprendžiamus klausimus“, – kalbėjo Seimo narė.

Su buvusiu premjeru S. Skverneliu valstiečius paliko 10 Seimo narių,

Buvęs premjeras rugpjūčio mėnesį po riaušių prie Seimo prakalbo apie abejones dėl ateities valstiečių frakcijoje dėl atsiradusios „bekompromisės skirties“ tarp kai kurių jos narių.

Jis teigė, kad LVŽS būnant valdžioje frakcijoje pavyko „tikrai laikytis orios, solidžios politinės jėgos, turinčios atsakomybę už valdžią“ (krypties), tuo metu jis nebegalintis atsakyti, kas atsitiko, partijai tapus opozicine.

Valstiečių frakciją vasarą po riaušių prie Seimo pranešė paliekantis ir buvęs S. Skvernelio patarėjas Lukas Savickas, apie abejones dėl ateities frakcijoje prabilo kiti jos nariai.

2016 metais nepartinis S. Skvernelis su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga dalyvavo Seimo rinkimuose, partijai juos laimėjus iki 2020 metų gruodžio ėjo premjero pareigas. Pernai į parlamentą taip pat kandidatavo su LVŽS.

R. Karbauskis apie naujos frakcijos atsiradimą: nuoskaudų nėra, gaila rinkėjų

LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako nejaučiantis nuoskaudų iš valstiečių frakcijos Seime pasitraukus dešimčiai jos narių, tačiau sako besigailintis rinkėjų, kuriuos šie žmonės apgavo.

„Nuoskaudų jokių nėra, išskyrus tai, kad žmonės – tikriausiai ne vienas – naudojosi partija kaip tik galėjo ir kai jau nebetenkino kažkokių ambicijų, pradėjo ieškot kažko kito. Viskas tvarkoj, čia tik gaila rinkėjų, kuriuos šitie žmonės bus apgavę, nes dauguma jų išrinkti pagal sąrašą. Belieka tik viltis, kad jie vertybine prasme nepradės elgtis kažkaip kitaip“, – BNS antradienį sakė valstiečių lyderis.

Jis pasakojo sulaukęs reikalavimo „suteikti garantijas“ buvusiam premjerui Sauliui Skverneliui.

„Galiu dabar pasakyti atvirai vieną dalyką, kurio aš nesakiau anksčiau – aš buvau pareikalautas suteikti S. Skverneliui garantijas, o garantijų suteikti aš negaliu. Yra partija, kuri suteikti kažkokių garantijų taip pat negali“, – teigė R. Karbauskis.

„Ką reiškia suteikti garantijas? Dabar aš tiesiog stebėsiu, kas tas garantijas suteiks ir kokiu būdu. Aš galiu pasakyti tik tiek, kad LVŽS nėra ta organizacija, kuri kažkokias garantijas suteikia ir aš net nelabai suprantu, ką tai reiškia“, – pridūrė jis.

Pasak jo, S. Skvernelis turi ambicijų, kurių „partija negali patenkinti“.

„Kai šnekame apie garantijas, šnekame apie ambicijas, taip? Čia akivaizdu. Ambicijos, matyt, yra labai didelės – didesnės negu mes galėtume jas patenkinti. Jis dar kol kas turi didžiausią postą – opozicijos lyderio. Didesnių postų, kaip žinote, neegzistuoja dirbant opozicijoje. Tai apie kokias garantijas galima šnekėti, aš nesuprantu“, – kalbėjo LVŽS pirmininkas.

„Jeigu šnekame apie garantijas kaip apie partijos strategijos, vertybių keitimą, tai to nebus ir negali būti, tą Saulius puikiai žino. Jeigu kalbėtume apie ambicijas arba garantijas, kaip apie partijos vairo atidavimą kažkam, kas būtų Sauliaus statytinis ir t.t., tai tam reikia tiesiog partijos narių balsų. Tą galima padaryti, bet reikia balsų, tų balsų, tikriausiai po suvažiavimo tapo suprantama, kad nebus. Tai, matyt, tai yra priežastys, aš jau nešneku apie tai, kad Saulius labai griežtai reikalavo pakeisti partijos požiūrį į prezidentą – kad partija neremtų prezidento“, – sakė jis.

Anot partijos pirmininko, skilimas buvo neišvengiamas.

„Tai turėjo įvykti neišvengiamai, nes aš jau suprantu, kad pirmas dalykas – kai mes kažką davėme ir tai buvo rinkimai į prezidentus, virš 500 tūkst. eurų buvo sumokėta už tą rinkimų kampaniją iš partijos sąskaitos, už kampaniją, prie kurios niekas partijos narių neprileido. Tada, matyt, mes buvome reikalingi. Dabar, matyt, esame ne tokie reikalingi, kažkas, matyt, kitas užtikrins tas garantijas“, – kalbėjo valstiečių lyderis.

Jis taip pat sakė, kad jį stebino bendražygių kalbos apie partijos radikalumą, nes „partija nekeitė savo vertybių ir jų nekeičia“.

R. Karbauskis, be kita ko, teigė, kad S. Skvernelis turėjo „aibę kartų“ galimybę stoti į LVŽS, tačiau to „sąmoningai nedarė galvodamas, kaip jam bus geriau“.

„Neliks veikusiųjų prieš partiją“

LVŽS pirmininkas taip pat sako esąs įsitikinęs, kad skilimas partijos rinkimų planams įtakos neturės.

„Niekaip, visiškai niekaip, absoliučiai niekaip. Jis tik galbūt turės teigiamą poveikį, kad nebeliks žmonių frakcijoje, kurie veikė prieš partiją, nes opozicijos lyderis, kuris buvo juo pusę metų, jis daugiau kritikavo mus negu poziciją, valdžią. Čia paradoksas – jį visi matėte ir galėjote vertinti. Opozicijos lyderis yra tam, kad kritikuotų valdžią, jos sprendimus, bet to labai trūko“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Jis teigė kaip žmogui S. Skverneliui linkintis pirmiausia sveikatos.

„Pirmiausia, aš jam linkiu sveikatos, nuoširdžiai linkiu sveikatos, nes kada mes su juo šnekamės, o šnekėjomės prieš keletą dienų – ir telefonu, ir taip toliau, tai mane jaudina vienintelis dalykas – kad jis būtų sveikas, kad tie stresai, kuriuos jis dabar sau kraunasi tokiu būdu, jie jo kaip nors nepaveiktų“, – sakė valstiečių lyderis.

Vis dėlto, jis pridūrė matantis S. Skvernelį kaip politiką, kuris galvoja, kad valdžia yra tikslas, todėl „jis nėra tas politikas, kuriuo norėtųsi grožėtis ar gerėtis“.

„Taip, jis buvo geras premjeras, nelyginant geresnis nei dabartinė premjerė, ir Ministrų kabinetas buvo nepalyginamai geresnis – kosmosas, lyginant su dabartiniu, tai šitoje situacijoje niekas nesikeičia – nepradėsiu šnekėti, kad jis buvo prastas premjeras, aš tik noriu pasakyti, kad žmogus, kuriam valdžia yra tikslas ir kuris tikisi iš politikos garantijos, ta prasme, čia jau yra problemos“, – teigė R. Karbauskis.

Anot jo, naujosios frakcijos sudėtis yra keista ir jis sakė besitikintis, kad tai netaps problema.

R. Baškienei siūlė susitikti

Be kita ko, R. Karbauskis teigė siūlęs susitikti ir R. Baškienei, kuri praėjusią savaitę skelbė svarstanti palikti frakcijos, o tuo pačiu ir partijos gretas.

„Aš ne tai, kad nepaskambinau, aš ją pakviečiau į susitikimą, į kurį ji atsisakė atvykti (...) Tą paliudyti gali Aušrinė Norkienė, kuri jai tą kvietimą perdavė ir derino laiką, kada mes susitiksime. Kviečiau netiesiogiai – yra frakcijos vadovė, kuriai pasakiau, kad suderintų susitikimo laiką. Jai buvo pasiūlytas laikas – jeigu ji būtų sakiusi, kad ji nori susitikti, būtų derinamas kitas laikas, bet ji tokių ketinimų neturėjo“, – sakė valstiečių pirmininkas.

„Aš galiu pasakyt tik viena – šitas sprendimas priimtas labai seniai ir tai, ką mes girdime dabar viešoje erdvėje, yra tiesiog atsikalbinėjimai ir kažkokie keisti kaltinimai apie tai, kad kažkas su kažkuo nenori bendrauti“, – pridūrė jis.

Jo teigimu, R. Baškienė „nepatenkina nuo gruodžio, kai netapo Seimo vicepirmininke, o po to netapo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininke“.

Anot LVŽS pirmininko, frakciją Seime paliekanti politikė pareiškimo dėl pasitraukimo iš partijos dar nepateikė.

V. Blinkevičiūtė: valstiečių skilimas nestebina, rodo negebėjimą dirbti opozicijoje

Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos vadovė Vilija Blinkevičiūtė sako, kad valstiečių frakcijos skilimas jos nestebina – tai dar kartą rodo šios partijos negebėjimą dirbti opozicijoje.

„Valstiečių frakcijos skilimas ir akivaizdus silpnėjimas dar kartą parodo, kad ši partija, kai ji neteko valdžios, dirbti opozicijoje nemoka, randasi tam tikri nesutarimai, per mažai tarimosi, kalbėjimo. (...) Visa Lietuva matė, jau po pralaimėtų Seimo rinkimų tapo aišku, kad valstiečių skilimas yra neišvengiamas“, – BNS antradienį sakė V. Blinkevičiūtė.

Socialdemokratų lyderė teigė dar negalinti pasakyti, ar su naująją frakcija bendradarbiaus.

„Pirmiausia, nauja frakcija turėtų pradėti dirbti, užsiregistruoti, tuomet bus galima kalbėti apie bendradarbiavimą. (...) Jeigu rasim bendrų sprendimų ir sutarimų, tada tam tikrus sprendimus ir priimsim. Ko gero, neišvengiamai reikės tartis dėl vienų ar kitų klausimų, jei jie dirbs opozicijoje ir atitiks mūsų tam tikras vertybines pozicijas“, – aiškino V. Blinkevičiūtė.

„Laikas parodys, kokios pozicijos laikysis naujoji frakcija, tačiau visą laiką gerai demokratinėje valstybėje, kai yra stipri, konstruktyvi opozicija, to tikrai reikia demokratijos užtikrinimui“, – pridūrė ji.

Pasak politikės, naujoji frakcija turėtų sustiprinti „konstruktyvią opoziciją“.

„Opozicija opozicijai nelygu. Reikia konstruktyviai vertinti sprendimus, kurie yra siūlomi. Mūsų partija visą laiką veikia kaip konstruktyvi opozicija, ne tik kritikuodama valdančiuosius, bet ir siūlydama tam tikrus sprendimus. (...) Aš manau, kad sustiprins konstruktyvią opoziciją“, – kalbėjo socialdemokratų vadovė.

Jos teigimu, valstiečių oponavimas „dažnai būdavo vardan oponavimo“.

V. Sinkevičius: naujosios frakcijos kūrimas pakeis politinę darbotvarkę į gerąją pusę

Naujos frakcijos susikūrimas pakeis Lietuvos politinę darbotvarkę į gerąją pusę, sako eurokomisaras Virginijus Sinkevičius, kuris teigia kol kas savęs su nė viena politine jėga nesiejantis.

„Aš procesą stebiu iš šono, ne kaip jo dalyvis, bet aš manau, kad, žinoma, toks žingsnis pakeis Lietuvos politinę darbotvarkę ir aš tikiu, kad į gerą pusę“, – BNS sakė V. Sinkevičius.

Jis ėjo LVŽS pirmininko pavaduotojo pareigas, kurias yra sustabdęs, kol dirba Europos Komisijoje.

V. Sinkevičius sakė kol kas negalintis pasakyti, kokia bus jo paties politinė ateitis ir kol kas savęs su jokia politine jėga nesieja.

„Nesiesiu aš kol kas savęs su niekuo – žmonės, kurie dabar susijungė, man tikrai yra labai artimi, bet be jokios abejonės aš turiu puikių draugų ir kolegų, su kuriais mielai pasikalbu ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos gretose“, – sakė jis.

„Mano politinė ateitis bent treji metai bus susieta su Europos Komisija ir intensyvia darbotvarke, o vėliau – žiūrėsime, matote, kaip viskas labai greitai ir netikėtai keičiasi, todėl kažką daugiau pasakyti aš tikrai šiandien dienai neturiu“, – kalbėjo eurokomisaras.

Vertina konstruktyvumą

V. Sinkevičius teigė, kad naujoji frakcija sustiprins parlamento veiklą, nes, jo vertinimu, „ateina su konstruktyvia kritika, konkrečiais darbotvarkės pasiūlymais“.

„Dabartinėje situacijoje, kur yra tikrai daug susiskaldymų, kur politinis kapitalas yra kaupiamas negatyviomis visuomenės nuotaikomis, kur pozicija, opozicija labiau ieško ne bendradarbiavimo, o konflikto, atsiradimas konstruktyvios parlamentinės frakcijos, manau, kad yra šioks toks vilties žybsnis“, – svarstė jis.

V. Sinkevičiaus teigimu, į naująją frakciją susibūrė žmonės, kurie gali būti laikomi technokratais, savo sričių profesionalais, ir teigė matantis joje 2016 metų Vyriausybės dvasią, kai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga deklaravo burianti į ją profesionalus.

Eurokomisaras sako, jog pats lieka atviras ir toliau kalbėsis su visų politinių jėgų atstovais, ar jie būtų valdančiųjų, ar opozicijos tarpo.

„Aš nematau reikalo su kažkuo dirbtinai pyktis, inicijuoti konfliktų, kurie valstybei nieko neduoda, o žmonės, mes matome akivaizdžiai, kad yra pavargę nuo to“, – akcentavo jis.

Stebisi partijos sprendimais

Vis dėlto V. Sinkevičius teigia, kad pastarieji partijos sprendimai „siunčia žinutę“ ir jam.

„Mano statusas nesikeičia, aš esu sustabdęs įgaliojimus partijoje, o bendruomenė, priimdama nuostatų pakeitimus, taip pat pasiuntė, sakykime taip, žinutę ir man. Kai nuostatai partijos yra keičiami dėl vieno žmogaus, yra šiek tiek keista. Bet aš kalbėjau su daugeliu kolegų, jie nemato tame didelės problemos“, – kalbėjo eurokomisaras.

Vis dėlto jis sako nemanantis, kad dabartinis valstiečių partijos lyderis Ramūnas Karbauskis turėtų trauktis iš pareigų po dalies narių atskilimo, nes turi palaikymą.

„Aš manau, kad nereikėtų ir nereikėjo. Ir nereikėjo tų nuostatų pakeitimų, nes jis būtų laimėjęs partijos pirmininko rinkimus nesunkiai. Man buvo labai keista, kam reikalingas tas dirbtinis konfliktas, naudojantis proga galbūt atsikratyti vienų ar kitų narių, užtrenkti kelią jiems partijoje siekti kažkokios karjeros, susiaurinti partijos skyrių, partijos narių veikimo galimybes. Bet buvo pasirinkta, bendruomenė tam pritarė, todėl reikia gerbti tokį bendruomenės sprendimą“, – sakė V. Sinkevičius.

G. Landsbergis: valstiečius palieka politikai, su kuriais galima šnekėtis

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad valstiečių frakciją Seime palieka politikai, su kuriais galima šnekėtis.

„Su žmonėmis, kurie išėjo iš valstiečių frakcijos, net ir sunkiausiais metais rasdavome būdą kalbėtis. Ar dėl įstatymų, kurių anuomet reikėjo opozicijai, ar dėl nesibaigiančių atakų iš valstiečių vadovų, buvome išklausomi konstruktyviai. Dažnai girdėdavome ir apgailestavimus, kad padėtų, jei tik galėtų, bet neleidžiama“, – BNS perduotame komentare antradienį teigė TS-LKD lyderis.

Pasak jo, su šiais politikais dabartiniai valdantieji stengėsi kalbėtis ir šioje kadencijoje.

„Jau apie tai, kas svarbu jiems būnant opozicijoje. Manau, tai vieni racionaliausių, labiausiai patyrusių politikų, su kuriais, tikiu, ir toliau tęsime pokalbį dėl Lietuvai ir jos žmonėms svarbiausių klausimų“, – sakė G. Landsbergis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 09 07 10:27
Spausdinti