Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Pirmadienio kaleidoskopas: J. Bideno vizitas Kyjive, Rusijos grėsmė Lietuvai ir kitos svarbiausios dienos naujienos
BNS ir IQ
Scanpix
J. Bideno vizitas Kyjive.

Svarbiausių vasario 20-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Svarbiausių partnerių vizitas. JAV prezidentas Joe Bidenas netikėtai apsilankė Kyjive, kur susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Kaip teigiama Baltųjų rūmų išplatintame J. Bideno pranešime, vizitas skirtas „dar kartą patvirtinti mūsų nepajudinamą ir tvirtą įsipareigojimą Ukrainos demokratijai, suverenitetui ir teritoriniam vientisumui“. Vėliau JAV taip pat turėtų patvirtinti ir naujas sankcijas Rusijai. Vizitas Ukrainoje vyksta J. Bidenui siekiant, kad sąjungininkai vieningai palaikytų Ukrainą, nes prognozuojama, kad karas intensyvės, abiem pusėms rengiantis pavasario puolimui.

Scanpix
Geriausi draugai.

Grėsmingi kaimynai. Prezidento Gitano Nausėdos vyriausiojo patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Kęstučio Budrio teigimu, Rusijos karinė grupuotė „Wagner“ gali bandyti Vakarų gynybos pajėgumus įsiverždama į Baltijos šalis. Taip jis kalbėjo interviu portalui „Delfi“. Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis LRT Briuselyje sakė, kad žvalgybiniai duomenys tokios tikimybės nerodo, tačiau pavojus išlieka realus, nes situacija gali keistis.

Karinės pratybos. Kaip rašoma pirmadienį paskelbtame pranešime, į pirmuosius šiemet mokymus Lietuvoje sausumos, oro bei jūrų keliais atvyksta apie 600 Vokietijos kariuomenės 41-osios mechanizuotos pėstininkų brigados karių ir apie 240 karinės technikos vienetų. Kariai su technika iš Vokietijos į Lietuvą bus dislokuojami nuo vasario 20 iki 27 dienos. Pratybose bus treniruojamasi planuoti bendras operacijas, perdislokuoti pajėgas, vykdyti bendras kovines užduotis lauko taktikos pratybų ir kovinio šaudymo metu.

Perspėjimas Kinijai. Pasirodžius JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno pranešimui, esą Kinija svarsto apie ginklų tiekimo galimybę Rusijai, ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis pareiškė, kad taip Pekinas peržengtų „raudonąją liniją“. Kinija šias naujienas neigia ir vadina melagingomis.

Žingsniu priekyje. Artėjant Maskvos agresijos prieš Ukrainą metinėms, į Briuselį pirmadienį susirinkę ES užsienio reikalų ministrai aptaria paramą Kyjivui ir 10-ąjį sankcijų Rusijai paketą, kuris, tikėtina, įsigalios šią savaitę. Lietuva skuba į priekį ir dar kartą siūlo sankcijas taikyti Rusijos valstybinei bendrovei „Rosatom“. Vėliau užsienio reikalų ministras G. Landsbergis pripažino, kad 10-ame sankcijų pakete nėra įtraukta branduolinė sritis, bet tai vis tiek esą žingsnis į priekį. Pasak ministro, Lietuva jau 4 kartus teikė pasiūlymą taikyti ES sankcijas „Rosatom“, nors ir nesėkmingai, nereiškia, „kad jis nebus pasiektas niekada“.

2023 02 20 17:30
Spausdinti