Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Pirmadienio kaleidoskopas: savivaldos rinkimai, Kinijos ir Rusijos draugystė ir kitos svarbiausios dienos naujienos
BNS
ELTA
IQ
Scanpix
Matrioškos su Xi Jinpingo ir Vladimiro Putino atvaizdais parduotuvėje Maskvoje.

Rinkimai. Pasibaigus 2023 m. savivaldos merų ir tarybų rinkimams paaiškėjo, kurių partijų ir kitų politinių organizacijų atstovai pasirodė geriausiai. Šiemet vieninteliai socialdemokratai sugebėjo laimėti daugiau savivaldybių vadovų postų nei politiniai komitetai. Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatai laimėjo rinkimus 17-oje savivaldybių, o įvairūs rinkimų komitetai – 11. Geriausiai iš likusių partijų pasirodė Liberalų sąjūdis, liberalai merų postus iškovojo devyniose savivaldybėse. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga turės aštuonis merus. Kiek kuklesni Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ rezultatai – abi partijos iškovojo po penkis postus.

Ekonomika. Lietuvos ekonomikos, arba bendrojo vidaus produkto (BVP), augimas šiemet išliks teigiamas ir sieks 0,5 proc. (palyginamosiomis kainomis, 47,13 mlrd. eurų), o 2024–2026 m. jis turėtų stiprėti ir siekti apie 3 proc. kasmet, pirmadienį panešė Finansų ministerija, atnaujinusi ekonominės raidos scenarijų. Pernai gruodį ministerija prognozavo 0,7 proc. BVP augimą šiemet ir po 3 proc. 2024–2025 m. Vidutinė metinė infliacija, numatoma, sieks 8,5 proc. – 0,9 procentinio punkto mažiau, nei skaičiuota gruodį (9,4 proc.), o vėlesniais vidutinio laikotarpio metais ji turėtų priartėti prie 2 procentų. Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad Rusijos karas prieš Ukrainą ir iš to kylantis neapibrėžtumas ir toliau veikia Lietuvos ekonomiką, tačiau šalies ūkis demonstruoja atsparumą.

Pavojaus varpai? Kinijos prezidentas Xi Jinpingas pirmadienį atvykęs į Maskvą sakė, kad pirmasis nuo karo Ukrainoje pradžios jo valstybinis vizitas Rusijoje suteiks „naują postūmį“ dvišaliams santykiams. „Esu įsitikinęs, kad vizitas bus vaisingas ir suteiks naują postūmį sveikai ir stabiliai plėtoti Kinijos ir Rusijos santykius“, – Maskvos oro uoste žurnalistams, įskaitant Rusijos valstybinės žiniasklaidos atstovus, sakė Xi Jinpingas.

Kinijos lyderis dvišalius ryšius apibūdino kaip įžengusius į „naują erą“ ir pakartojo Kremliaus padėjėjo Jurijaus Ušakovo praėjusią savaitę išsakytus komentarus, kad Xi Jinpingas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vizito metu pasirašys dokumentus glaudesniems ryšiams užmegzti. „Nepastoviame ir permainų kupiname pasaulyje Kinija ir toliau bendradarbiaus su Rusija, kad apsaugotų tarptautinę sistemą, kurios pagrindas yra Jungtinės Tautos“, – pridūrė Xi Jinpingas, kurį cituoja Rusijos naujienų agentūros. Rusiją ir Kiniją jis pavadino „geromis kaimynėmis“ ir „patikimomis partnerėmis“.

Unsplash

Europos centrinis bankas. Europos finansų sistema yra „atspari“ ir turi pakankamai likvidumo, pirmadienį pranešė Europos centrinis bankas (ECB), bankų akcijoms smunkant po pranešimo, kad didžiausias Šveicarijos bankas UBS ketina perimti su sunkumais susidūrusį varžovą „Credit Suisse“, antrąjį pagal dydį šalies skolintoją, už 3,25 mlrd. JAV dolerių.

„Europos bankų sektorius yra atsparus, jo kapitalo ir likvidumo lygis yra tvirtas“, – teigiama ECB pareiškime, padarytame kartu su Europos bankininkystės institucija (EBI) ir ES Bendra pertvarkymo valdyba (SRB). Institucijos teigė sveikinančios Šveicarijos institucijų veiksmus, „skirtus finansų stabilumui užtikrinti“.

2023 03 20 16:30
Spausdinti