Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


EP RINKIMAI
Pirmoji EP prognozė: blogos naujienos liberalams ir žaliesiems
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
EP
EP prognozė.

Europos Parlamentas (EP) paskelbė savo EP rinkimų rezultatų prognozes: blogos naujienos liberalams ir žaliesiems.

Pasak šių prognozių, didžiausia EP jėga Europos liaudies partija (EPP), kuriai priklauso Lietuvos konservatoriai, turėtų būti rinkimų nugalėtoja. Ji ne tik esą išsaugos turimą vietų EP skaičių, bet jį net padidins. Prognozuojama, kad EPP gaus 181 mandatą, vietoj turėtų 176.

Antroji vieta prognozuojama Socialistų ir demokratų frakcijai, į kurią įeina Lietuvos socialdemokratai. Jie esą neteks 4 mandatų, bet su 135 vietomis išliks antra didžiausia jėga EP.

Daug liūdnesnės prognozės liberalams iš „Atnaujinkime Europą“ frakcijos, į kurią įeina Lietuvos liberalų sąjunga. Jie neva neteks 20 mandatų ir vietoj 102 vietų EP turės tik 82. Panašios prognozės ir Europos žaliesiems – jų vietų EP skaičius turėtų sumažėti nuo 71 iki 53 ir jie nebebus ketvirta didžiausia frakcija Europarlamente.

Žaliuosius, pagal prognozę, turėtų aplenkti kraštutinės dešinės Europos konservatoriai ir reformistai, kuriems priklauso Waldemaras Tomaszewskis. Tiesa, prognozė rodo, kad jų gretos išaugs tik dviem EP nariais – nuo 69 iki 71 vietos.

Kitai kraštutinės dešinės Identiteto ir demokratijos frakcijai irgi prognozuojama daugiau vietų EP. Esą mandatų skaičius išaugs nuo 49 iki 62.

Beje ir radikaliems kairiesiems prognozė žada irgi blogas naujienas – EP vietų skaičius turėtų sumažėti nuo 37 iki 34. Neprisijungusiems planuojama 51 vieta EP (dabar – 62 vietos).

Vis dėlto dar 51 mandatas turėtų atitekti naujoms jėgoms, kurios nėra prisijungusios prie Europos partijų. Taigi tai gali pakeisti būsimo EP sudėtį.

2024 06 09 22:41
Spausdinti