Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


ANTRADIENIO KALEIDOSKOPAS
Planai įsigyti tankų, Turkijos liros žemumos ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Kalifornija.

Svarbiausių liepos 18-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Lietuvos kariuomenės planai įsigyti tankų – lūkestis gynybos pramonei

Lietuvai ketinant iki 2030-ųjų įkurti diviziją ir įsigyti tankų, gynybos pramonės atstovas sako, kad tai būtų puiki galimybė plėsti šią pramonės šaką – ji galėtų prižiūrėti ir remontuoti šią techniką, gauti papildomų pajamų. Krašto apsaugos ministerija teigia, kad preliminariai planuojama įkurti tankų batalioną arba kuopą, o projekto vertė galėtų siekti nuo ketvirčio iki milijardo eurų.

KAM nuotr./ELTA
Pėstininkų kovos mašinos „Boxer“.

ES ir Lotynų Amerikos susitikimą apėmė nesutarimai

ES ir Lotynų Amerikos lyderių susitikimą, turėjusį tapti senos draugystės atkūrimu, bet virtusį barniais dėl karo Ukrainoje, apėmė nežinomybė. Ambasadoriai dirbo didelę nakties dalį ir antradienio rytą, kad surastų bent švelniausias formuluotes Rusijai pasmerkti dėl jos invazijos į Ukrainą, sakė vienas ES pareigūnas. Deryboms trukdė kai kurių Lotynų Amerikos šalių, tokių kaip Kuba, Venesuela ir Nikaragva, abejonės.

Diplomatinis Ukrainos gynimas ir Maskvos smerkimas yra kasdienis dalykas ES šalims, bet daug Lotynų Amerikos vyriausybių laikosi santūresnio požiūrio į konfliktą Europoje, kuris joms yra tik vienas iš daugelio pasaulyje.

Turkijos lira nukrito iki rekordiškai žemo lygio

Prieš ketvirtadienį vyksiantį Turkijos centrinio banko posėdį, kuriame tikimasi sprendimo dėl palūkanų normų, Turkijos liros kursas nukrito iki rekordiškai žemo 26,96 liros už vieną JAV dolerį lygio. Šiais metais valiuta prarado 40 proc. savo vertės. Centrinis bankas pastaruoju metu sušvelnino paramą lirai. Birželio mėnesį jis padidino bazinę palūkanų normą nuo 8,5 iki 15 proc.

Unsplash
Turkijos lira pasiekė naujas žemumas.

Karščio bangos ir miškų gaisrai toliau alina pasaulį

Šiaurės pusrutulio šalys šiomis dienomis susiduria su aukšta oro temperatūra. Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kalifornijoje, fiksuota 53,3 laipsnio Celsijaus temperatūra, kuri buvo arti visų laikų rekordo. Ten, kaip ir Graikijoje bei Ispanijoje, dėl alinančio karščio kilo gaisrų. Jungtinės Tautos (JT) antradienį įspėjo, kad pasaulis turėtų ruoštis vis didesnėms karščio bangoms.

JT Pasaulinės meteorologijos organizacijos vyresnysis patarėjas ekstremalių karščių klausimais Johnas Nairnas sakė, kad nuo praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio Šiaurės pusrutulyje užsitęsusių ir vienu metu vykstančių karščio bangų skaičius išaugo šešis kartus. „Bijau, kad mūsų laukia nemažai išbandymų, kurie turės gana rimtą poveikį žmonių sveikatai ir pragyvenimo šaltiniams“, – kalbėjo JT atstovas.

2023 07 18 16:30
Spausdinti