Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


ES UŽSIENIO REIKALŲ TARYBA
Po Kinijos ambasadoriaus akibrokšto Lietuva prašo ES solidarumo
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
ES Taryba
Gabrielius Landsbergis.

Pirmadienį vykstančios ES Užsienio reikalų tarybos (URT) posėdžio dienotvarkę gerokai pakreipė savaitgalį Kinijos ambasadoriaus Prancūzijoje išsakytos mintys, kad buvusios Sovietų Sąjungos respublikos ne visai suverenios.

„Tai visiškai nepriimtina. Vėliau šiandien visos trys Baltijos šalys iškvies Kinijos atstovus (mūsų atveju – reikalų patikėtinį, kitos – ambasadorius) ir paprašys paaiškinti, ar Kinijos pozicija dėl nepriklausomybės pasikeitė, bei priminti, kad nesame posovietinės šalys, o valstybės, kurios buvo neteisėtai okupuotos Sovietų Sąjungos“, – atvykęs į pirmadienį Liuksemburge vykstančią URT teigė Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Kinijos ambasadorius Prancūzijoje Lu Shaye savaitgalį pareiškė, kad šalys, kadaise buvusios SSRS respublikos, „pagal tarptautinę teisę neturi įsigaliojusio statuso“, nes esą nėra jokių šį statusą įtvirtinusių tarptautinių sutarčių. Jis taip pat teigė, kad dėl Krymo statuso viskas priklauso nuo „požiūrio“ ir kad „viskas nėra taip paprasta“, o pusiasalis anksčiau priklausė Rusijai.

Kad URT bus daug dėmesio skiriama Kinijai, patvirtino ir ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis. Anot jo, diskusijoje apie Kiniją bus rengiamasi birželio mėnesio Europos Vadovų Tarybos susitikimui, kuriame iš naujo bus įvertinta ir pakoreguota ES strategija Kinijos atžvilgiu.

„Negaliu iš anksto pasakyti, kokie bus diskusijos rezultatai, tačiau tai tikrai bus tvirta pozicija siekiant išsiaiškinti, koks yra oficialus Kinijos vyriausybės požiūris į kai kurių valstybių narių suverenumą ir nepriklausomybę“, – žurnalistams kalbėjo jis.

G. Landsbergis teigė, kad Lietuva tikisi paramos iš ES šalių.

„Tai gali būti, kaip kad kitos sostinės iškviestų ambasadorius ir garsiai pasakytų, kad nepritaria tokiems pareiškimams arba paprašytų paaiškinimų. Kai kas jau tai padarė (Čekija ir kitos), ir esu dėkingas už tai. Kaip visada prašome solidarumo“, – sakė ministras.

Beje, Pekinas pirmadienį pareiškė, kad gerbia visų buvusių sovietinių respublikų „suverenios valstybės statusą“.

„Kinija gerbia po Sovietų Sąjungos iširimo susikūrusių šalių suverenios valstybės statusą“, – žurnalistams sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning.

Be Kinijos klausimo, į URT nuotoliniu būdu kreipsis Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba ir bus pasikeista nuomonėmis dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą. Taip pat bus aptarta padėtis Sudane, Tunise, Moldovoje ir Libane. Be to, įvyks dalykiniai pietūs su Sakartvelo užsienio reikalų ministru Ilja Darčiašviliu.

2023 04 24 11:32
Spausdinti