Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


VSD PRANEŠĖJO BYLA
Po paslapties šydu: ar slapti VSD pranešėjo bylos puslapiai įtikins Seimo narius dėl komisijos išvadų?
Karolis Juršys

Antradienį Seimo kanceliarija pranešė apie suteiktą galimybę Seimo nariams susipažinti su įslaptinta VSD pranešėjo bylos medžiaga. Ant specialiai tam skirtos raštinės stalo – mažiausiai tūkstančio puslapių talmudas, kuriame yra visa bylos medžiaga. Dalis tos medžiagos visuomenei nėra atskleidžiama, tačiau prie raštinės durų rikiuojasi eilė parlamentarų, norinčių susipažinti su apklausomis ir liudijimais.

Prieš Velykas Seime pristatytos komisijos išvados sukėlė daug klausimų. Paviešintoje medžiagoje metamas šešėlis ant kai kurių institucijų vadovų, prezidentas kaltinamas sulaužęs priesaiką, o pati komisija sulaukia priekaištų tiek dėl politiškumo, tiek galbūt pažeidusi etikos procedūras. Nuspręsti, ar šios išvados bus patvirtintos, turės Seimas. Tyrimą atlikusios komisijos pirmininkas Vytautas Bakas teigė sunkiai įsivaizduojąs tokį balsavimą, kai Seimo nariai nėra susipažinę su visa tyrimo medžiaga.

Vienas komisijoje dirbusių narių IQ tvirtino, kad suteikta galimybė Seimo nariams susipažinti su medžiaga leis sudėti paskutinius akcentus. „Tiems, kam trūko viešojoje erdvėje pasirodžiusios argumentacijos dėl tyrimo išvadų, ta medžiaga turėtų sudėti paskutinius taškus“, – teigė politikas ir tvirtino, kad slaptuose puslapiuose slypinti medžiaga bus svarbi Seimo narių apsisprendimui balsuojant.

Todėl IQ nusprendė paklausti pačių Seimo narių, jau spėjusių susipažinti su įslaptinta medžiaga, ar tai, kas slepiama nuo visuomenės, tikrai turės įtakos Seimo narių apsisprendimui balsavimo metu.

2024 04 10 15:09
Spausdinti