Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


PO EUROPOS RINKIMŲ
Postų dalybos Briuselyje: pokyčiai R. Juknevičienės ir V. Sinkevičiaus karjerose
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Žygimantas Gedvila/BNS
Virginijus Sinkevičius.

Briuselyje ne tik netyla kalbos apie kandidatus į būsimus aukščiausius ES vadovus, bet ir išsidalijami postai Europos Parlamento (EP) politinėse frakcijose. Vienas lietuvis tapo savo grupės vicepirmininku, kita Lietuvos atstovė nesiekė antrosios kadencijos savo frakcijos vadovybėje.

Dar EP kojų neapšilęs ir iki liepos vidurio Europos komisaru žadantis būti Virginijus Sinkevičius antradienį buvo išrinktas savo Žaliųjų frakcijos vicepirmininku. Į šią frakciją, kuri patyrė labai stiprų smūgį per Europos rinkimus birželį ir iš ketvirtos vietos nusirito į šeštą, įeis tik vienas lietuvis (tas pats V. Sinkevičius).

Rinkimus laimėjusios ir daugiausia mandatų EP gavusios Europos liaudies partijos viršūnėje, į kurią įeina 3 Lietuvos konservatoriai, irgi pokyčiai. Kaip IQ informavo partijos EP spaudos ir komunikacijos direktorius Pedro Lopezas, praėjusią savaitę buvo išrinkti EPP grupės pirmininkas ir pirmininko pavaduotojai kitam 2,5 metų laikotarpiui, bet iki tol vicepirmininke buvusi Rasa Juknevičienė savo kandidatūros antrajai kadencijai nekėlė.

Pati politikė IQ teigė, kad Šiaurės ir Baltijos šalių europarlamentarai dalijasi EPP pirmininko pavaduotojo postu ir dar prieš renkant ją vicepirmininke prieš 2,5 metų buvo sutarta, kad po EP rinkimų visi palaikys švedų kandidatą Tomasą Tobé. R. Juknevičienės teigimu, tai neturėtų susilpninti lietuvių pozicijų EPP.

„Dabar mūsų Šiaurės ir Baltijos grupėje bendrai yra 18 narių, kalbamės su airiais, kurie taip pat norėtų rasti jiems artimiausią regioninę afiliaciją. Būtume 22. Koordinuosimės ir toliau, – kalbėjo ji. – Ne, aukštų postų neplanuoju siekti. Planuoju koncentruotis į darbą naujai (tikėtina) kuriamame SEDE (Saugumo ir gynybos) komitete (buvo tik pakomitetis).“

2024 06 26 14:28
Spausdinti