Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


ANTRADIENIO KALEIDOSKOPAS
Potvynis Libijoje, dešiniųjų pergalė Norvegijoje, naujas „Sodros“ vadovas ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ
Scanpix
Libiją siaubia potvyniai.

Svarbiausių rugsėjo 12-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Libiją nusiaubė mirtinas potvynis

Raudonasis Kryžius antradienį įspėjo, kad dėl audros sukeltų didelių potvynių Libijos rytuose aukų skaičius gali smarkiai išaugti. Tūkstančiai žmonių vis dar laikomi dingusiais be žinios. Dėl Viduržemio jūros regioną užklupusios audros „Daniel“, kuri nusiaubė Turkiją, Bulgariją ir Graikiją, bei po jos prasidėjusių potvynių Libijoje žuvo mažiausiai 150 žmonių.

Tačiau Tarptautinės Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų federacijos (IFRC) atstovas Tameras Ramadanas teigė, kad tikrasis aukų skaičius greičiausiai yra daug didesnis: „Mūsų komandos vietoje vis dar atlieka vertinimą. Sprendžiant iš to, ką matome, ir iš mus pasiekiančių naujienų, žuvusiųjų skaičius yra didžiulis ir gali siekti tūkstančius. Remdamiesi nepriklausomais informacijos šaltiniais patvirtiname, kad kol kas dingusių žmonių skaičius pasiekė 10 tūkstančių.“

Už rytinius Libijos regionus atsakingos vyriausybės ministras pirmininkas Oussama Hamadas kalbėdamas per Libijos tinklą „Almasar“ pranešė, kad vien Dernos mieste žuvo daugiau kaip 2 tūkst. žmonių ir tūkstančiai dingo.

Karščio rekordas Lietuvoje

Lietuvoje fiksuota aukščiausia rugsėjo 12-osios temperatūra, rekordas nustatytas Druskininkuose. Hidrometeorologijos tarnyba paskelbė, kad, remiantis preliminariais duomenimis, Druskininkuose oras įkaito iki 28,9 laipsnio Celsijaus. Iki šiol rugsėjo 12 dienos rekordas taip pat priklausė Druskininkams, mieste prieš septynerius metus sušilo iki 28,3 laipsnio. Pasak tarnybos, šiemet tai – dešimtas šilumos rekordas. 2022 m. tokių buvo trylika, o 2021 m. – šeši. „Tikėtina, jog dar vieną šilumos rekordą užfiksuosime ir trečiadienį (rugsėjo 13-ąją), prognozuojama 24–29 laipsnių šilumos. Ligšiolinis rugsėjo 13-osios rekordas yra 28,4 laipsnio Celsijaus (Vilniuje 1959 m.)“, – teigia tarnyba.

Norvegija suka į dešinę

Scanpix
Erna Solberg.

Norvegijos centro dešiniųjų opozicinei partijai laimėjus vietos valdžios rinkimus, buvusios šalies premjerės Ernos Solberg konservatoriai pirmą kartą nuo 1924-ųjų vietos lygmeniu aplenkė valdančiąją socialdemokratų Darbo partiją. Suskaičiavus visus balsus, pirmadienį įvykusiuose rinkimuose konservatorių partija gavo 25,9 proc. balsų – beveik 6 procentiniais punktais daugiau nei per vėliausią 2019-ųjų balsavimą į vietos tarybas 356 Norvegijos savivaldybėse ir 11 apskričių. Ministro pirmininko Jono Gahro Store vadovaujama Darbo partija, kuri 2021 metais nacionaliniuose rinkimuose aplenkė E. Solberg konservatorius, vietos valdžios rinkimuose liko antra, surinkusi 21,7 proc. balsų – 3,1 procentinio punkto mažiau nei 2019 m. Darbo partija, kuri dešimtmečius buvo didžiausia Norvegijos partija vietos rinkimuose, pirmadienio balsavime pasiekė prasčiausius rezultatus per beveik šimtmetį.

Iš farmacijos įmonės – į „Sodrą“

Naujo „Sodros“ vadovo atranką laimėjo Kęstutis Čereška, anksčiau vadovavęs didmeninės vaistų prekybos įmonei „GlaxoSmithKline Lietuva“. Jis atrankoje nurungė 16 kandidatų. 5 metus iki 2021-ųjų lapkričio įmonei vadovavęs K. Čereška į „Sodros“ vadovo pareigas bus paskirtas, jei teigiamas išvadas pateiks Specialiųjų tyrimų tarnyba ir Valstybės saugumo departamentas. Jų tikimasi sulaukti iki spalio pabaigos.

Dainius Labutis/ELTA
Kęstutis Čereška.

Naujo vadovo ieškota po to, kai „Sodrai“ nuo 2019 m. gegužės vadovavusi Julita Varanauskienė balandžio pabaigoje tapo Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja. Šiuo metu įstaigai laikinai vadovauja pavaduotojas Ježy Miskis. Naujas vadovas bus paskirtas penkerių metų kadencijai.

Atstumtųjų susitikimas

Pietų Korėjos gynybos ministerija paskelbė, kad Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas anksti antradienį atvažiavo į Rusiją savo šarvuotu privačiu traukiniu. Rusijoje jis turi susitikti su prezidentu Vladimiru Putinu. Apie pirmąją per ketverius metus Kim Jong Uno kelionę į užsienį anksčiau pranešė Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida ir Kremlius.

YouTube
Kim Jong Unas ir Vladimiras Putinas.

Traukinys iš Šiaurės Korėjos įvažiavo į Primorės kraštą. Paskelbtose nuotraukose matyti tamsiai žali vagonai, traukiami „Rusijos geležinkelių“ lokomotyvo. Kim Jong Unas vėliau šią savaitę susitiks su V. Putinu, sakoma Rusijos žiniasklaidos pranešimuose. Ekspertai pabrėžia, kad Maskva tikriausiai sieks gauti iš Šiaurės Korėjos artilerijos sviedinių ir prieštankinių raketų, o Pchenjanas mainais nori pažangių palydovų ir branduolinių povandeninių laivų technologijų. V. Putinas šiuo metu yra Vladivostoke, kur dalyvauja metiniame ekonomikos forume.

2023 09 12 16:59
Spausdinti