Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


RUSIJOS AGRESIJA
Prancūzijos prezidentui E. Macronui – G. Landsbergio įspėjimas
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
BNS
Gabrielius Landsbergis (kairėje) ir Emmanuelis Macronas.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis griežtai sureagavo į besitęsiančius Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono raginimus „išsaugoti Rusijos veidą“.

Įtakingiausio Briuselio burbulo leidinio Politico.eu naujienlaiškiui G. Landsbergis nedviprasmiškai pareiškė, kad neseniai antrąją kadenciją pradėjęs Prancūzijos prezidentas rizikuoja sugriauti ES vienybę. Pasak Lietuvos diplomatijos vadovo, E. Macrono raginimai vėl integruoti Vladimiro Putino Rusiją į Europos saugumo architektūrą gali pakenkti visai ES.

„Kalbos apie putinistinės Rusijos reintegravimą į Europos saugumo architektūrą kelia didelį pavojų Europos saugumui ir vienybei. Tai gresia dideliais iššūkiais tiek Europai, tiek Europos vienybei, – Politico.eu teigė G. Landsbergis. – Tiesą sakant, neįsivaizduoju, kaip tokiems pasiūlymams galėtų pritarti dauguma Rytų ir Vidurio Europos šalių. Tiesą sakant, mane gąsdina, kad tai sugriaus ES vienybę.“

Lietuvos užsienio reikalų ministras taip pat pareiškė, kad jam nesuprantami Prancūzijos raginimai vengti pažeminti Rusiją, siekiant palengvinti tolesnes derybas: „Tai, ką pasakė Prancūzijos vadovai, tikrai nėra iki galo suprantama.“

Taip G. Landsbergis sureagavo į savaitgalį E. Macrono pakartotus teiginius, kad „neturime žeminti Rusijos, kad tą dieną, kai kovos nutrūks, galėtume diplomatinėmis priemonėmis sukurti išvažiavimo rampą“.

Kalbos apie putinistinės Rusijos reintegravimą į Europos saugumo architektūrą kelia didelį pavojų Europos saugumui ir vienybei.

Iki šiol Lietuva gan nuosaikiai reagavo ne tik į tokias Prancūzijos prezidento idėjas, bet ir jo nuolatinius skambučius V. Putinui. Prezidentas Gitanas Nausėda praėjusią savaitę vykusioje Europos Vadovų Taryboje skeptiškai įvertino bandymus prisiskambinti iki V. Putino.

„Sveikinčiau visus pokalbius, telefoninius pokalbius su visais, jei jie duotų rezultatą. Deja, mūsų patirtis rodo, kad tai neatneša visiškai jokio rezultato. Tikriausiai net atvirkščiai – Rusija jaučiasi, tarsi pokalbiai ją legitimizuotų, turėdama galimybę laisvai kalbėtis su Vakarų lyderiais, nieko nežadėti, nieko nedaryti, o tik kvailinti juos. Deja, negaliu išvengti šio žodžio. Todėl esu skeptiškas dėl šių pastangų. Vertinu šias pastangas, nes žinau, kad jų intencijos yra pozityvios, deja, rezultatas yra aiškus ir turime išmokti šias pamokas“, – apie E. Macrono ir Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo skambučius Rusijos vadovui tuomet kalbėjo G. Nausėda. Beje, O. Scholzas antradienį lankosi Lietuvoje.

Įdomu, kad E. Macrono skambučiai sulaukė pašaipų ir iš tos pačios Rusijos propagandos: prancūzas įvardytas kaip visiškas nevykėlis.

Tiesa, ekspertai teigia, kad Prancūzijos prezidento pareiškimai skirti vidaus rinkai – prancūzai vis dar su simpatija žiūri į Rusiją.

2022 06 07 10:09
Spausdinti