Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


EUROPOS VADOVŲ TARYBA
Prezidentas apie „lietuviško“ „Bayraktar“ legendą Briuselyje: kolegos džiaugtųsi tokia iniciatyva ir savo šalyse
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Scanpix
„Bayraktar“.

Gandas apie Lietuvos iniciatyvą surinkti pinigų kariniam bepiločiui „Bayraktar“ pirkti bei perduoti Ukrainai pasiekė ir Briuselį. Pirmadienį-antradienį vykusioje Europos Vadovų Taryboje (EVT) net juokauta, kad po to, kai lietuviai surinko „Bayraktarui“, dabar rinko pinigus Vengrijos vadovui papirkti.

Tokį juokelį-memą išplatino Briuselio burbule populiarus humoristinis puslapis „DG Meme“ („Memų Generalinis Direktoratas“ – esą ES institucija). Puslapis socialiniuose tinkluose paviešino Vengrijos premjero Viktoro Orbano, kuris iki šios nakties prieštaravo taikyti ES embargą rusiškai naftai, nuotrauką. Virš jos – prierašas: „Po sekmės su dronu, lietuviai pradeda rinkti pinigus papirkti Orbaną“. Prie besišypsančio V. Orbano užrašas: „Jiems reiktų gan daug“.

EVT Lietuvą atstovavęs prezidentas Gitanas Nausėda teigė, kad tiesiogiai apie „Bayraktaro“ iniciatyvą su kolegomis, kitais ES lyderiais nediskutavo, bet mano, kad dauguma žino apie ją.

„Manau, kad tokia visuomenės reakcija ir visuomenės palaikymas yra tikrai sveikintinas bei nei kiek neabejoju, kad mano kolegos tikrai palaikytų ir džiaugtųsi, kad būtų panašios iniciatyvos jų šalyse“, – Lietuvos žurnalistams antradienį po EVT teigė prezidentas.

Jis pridūrė, kad antradienį kalba ėjo apie Europos gynybos reikalus. Pasak G. Nausėdos, Lietuva akcentuoja, kad ES gynybos klausimai neturi būti sprendžiami izoliuotai nuo NATO.

Nemanau, kad egzistuoja kažkokia priešprėša. Taip, mes turime imtis daugiau atsakomybės už savo saugumą, bet visą tai galima suderinti su mūsų kolektyvinė gynybos sistema ir tokia sistema yra vienintelė ir neginčijama – tai yra NATO.

„T.y. vienas, sakyčiau, iš svarbiausių principų, kuriuos Lietuva nuosekliai pabrėžia – darau tai kiekvienoje EVT. Būtų gerai, jog turėtume kokį automatizmą, kad tai netaptų naujų diskusijų klausimu kiekvieną kartą: reikia mums transatlantinio ryšio ar nereikia? Nemanau, kad egzistuoja kažkokia priešprėša. Taip, mes turime imtis daugiau atsakomybės už savo saugumą, bet visą tai galima suderinti su mūsų kolektyvinė gynybos sistema ir tokia sistema yra vienintelė ir neginčijama – tai yra NATO“, – į IQ klausimą apie diskusiją atsakė jis.

Prezidento teigimu, jis pasisakė apie karinio mobilumo klausimus, kurie Lietuvai yra nepaprastai svarbūs, nes susiję su tam tikrais infrastruktūros projektais.

„Ne visi jie rieda taip, kaip mes norėtume. Lietuva daro viską, kad greičiau įgyvendintų ir „Rail Baltica“ projektą. Tai yra nepaprastai svarbu. Štai visai neseniai stebėjau, kaip iškraunama karinė technika intermodaliniame terminale Palemone. Tai pagerina Lietuvos, kaip karinę techniką ir karines grupes iš užsienio priimančios valstybės įvaizdį. Mūsų, priimančios šalies prestižą, infrastruktūrą, o tai nepaprastai svarbu, ypač žvelgiant į artėjantį NATO viršūnių susitikimą, kuriame tikimės palankių sprendimų ir naujų postūmių stiprinant savo ir visos rytinio NATO flango saugumą“, – kalbėjo prezidentas.

Kaip žinia, praėjusią savaitę visuomeninko Andriaus Tapino iniciatyvą per mažiau nei keturias dienas Lietuvos ir net tik gyventojai suaukojo beveik 6 mln. eurų, už kuriuos planuojama nupirkti Ukrainos karinėms pajėgoms turkišką karinį bepilotį „Bayraktar“.

2022 05 31 17:50
Spausdinti