Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


TAIKOS PROŠVAISČIŲ – NEDAUG
Prezidentas G. Nausėda pasisakė apie Kinijos vaidmenį Rusijos agresijoje prieš Ukrainą
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Strasbūro
Europos Parlamentas
Gitanas Nausėda (centre).

Anot prezidento Gitano Nausėdos, Kinijos vaidmuo Rusijos agresijos prieš Ukrainą fone yra veikiau destruktyvus, o Vakarai turėtų įgyvendinti naujas sankcijas Rusijai.

„Deja, aš matau, Kinijos bandymus pratęsti šį karą, kad šis karas būtų dar kruvinesnis, – žurnalistams antradienį Strasbūre po kalbos Europos Parlamente teigė prezidentas. – Tokioje situacijoje, kai Kinija paslėptai ar atvirai palaiko Rusiją, labai sunku patikėti, kad Kinija gali atlikti tarpininkės vaidmenį tarp šių dviejų pusių. Jei ji bent būtų neutrali, galėčiau įsivaizduoti tokį statusą, bet dabar nematau galimybių. Ir manau, kad Kinija turi apsvarstyti, ką ji nori pasiekti šiuo karu. Kol kas matau, kad Kinijos vaidmuo veikiau destruktyvus, o ne konstruktyvus.“

G. Nausėda taip pat ragina sustiprinti sankcijas Rusijai ir padidinti pagalbą Ukrainai.

„Deja, matome, kad mūsų sankcijos tik šiek tiek pakenkė Rusijos ekonomikai, nors tikėjomės daugiau. Ir vėlgi ta pati analogija kaip su ginklais, jei veiktume ryžtingiau, jei įdėtume daugiau jėgų dėl mūsų sankcijų, būtų galima pasiekti“, – teigė jis bei apgailestavo, kad naujas 10-asis ES sankcijų paketas Rusijai galėjo būti stipresnis.

Prezidentas priminė, kad Lietuva siūlė sankcijas taikyti Rusijos valstybinei bendrovei „Rosatom“.

„Mes žinome, kas vyksta Zaporižioje. Jie tiesiog grasina mums visiems Europoje. (...) Bet dėl tam tikrų interesų, dėl atskirų šalių individualaus požiūrio mes negalime priimti sprendimo šiuo klausimu“, – teigė G. Nausėda.

Jis taip pat pridūrė, kad nėra optimistiškas dėl galimų taikos derybų tarp Ukrainos ir Rusijos.

2023 03 16 20:21
Spausdinti