Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


NEPOTIZMO ŠEŠĖLIAI
Prezidentas į žmonos sesers karjeros ir Laisvės partijos „bebrų“ palyginimą: aš tą pačią dieną atsistatydinčiau
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Europos Parlamentas
Gitanas Nausėda.

Prezidentas Gitanas Nausėda toliau laikosi nuomonės, kad ekonomikos ir inovacijų ministrė bei Laisvės partijos vadovė Aušrinė Armonaitė turėtų trauktis po kilusio skandalo dėl su partija siejamos Agnės Belickaitės įsidarbinimo valstybinėje įmonėje „Lietuvos geležinkeliai“ (LTG). G. Nausėda taip padarytų pats, jei paaiškėtų, kad jis protegavo savo žmonos seserį.

„Na, žiūrėkite: ponas Jurgutis (A. Belickaitės vyras – IQ past.) buvo paskirtas ministrės Armonaitės kaip politinio pasitikėjimo viceministras. Ponia Belickaitė yra, kaip suprantu, asmeninė draugė. Tai klausimai yra poniai Armonaitei. Juo labiau kad mes matome, jog atsiranda nauja informacija apie kažkokius pažįstamus, giminystės schemas ir t. t.“, – ketvirtadienį Briuselyje prieš Europos Vadovų Tarybą žurnalistams teigė prezidentas.

A. Belickaitė LTG grupės korporatyvinių reikalų direktore paskirta praėjusią savaitę, ji taip pat yra A. Armonaitės artima draugė, bendraklasė ir universiteto bendramokslė. Į tai atkreipė dėmesį ir „naujaisiais bebrais“ Laisvės partijos atstovus išvadino laidų vedėjas Edmundas Jakilaitis, kurio žmona taip pat dalyvavo minimame LTG konkurse, bet nelaimėjo. LTG yra pavaldūs Susisiekimo ministerijai, jos vadovą Marių Skuodį į postą delegavo Laisvės partija.

„Tai panašu į kažkokią sistemą ir tai tikrai daro labai blogą poveikį žmonių pasitikėjimui politika, politinėmis partijomis, politika apskritai. Žinoma, galima mėginti nuimti mažesnę galvą, kad būtų išsaugota didesnė, bet klausimas, ar pačiai partijai tai naudinga. Ar nebus galutinis teisėjas rinkėjai, kurie visa tai mato ir daro išvadas?“ – kalbėjo G. Nausėda Briuselyje.

Žinoma, galima mėginti nuimti mažesnę galvą, kad būtų išsaugota didesnė, bet klausimas, ar pačiai partijai tai naudinga. Ar nebus galutinis teisėjas rinkėjai, kurie visa tai mato ir daro išvadas?

Kaip žinoma, A. Belickaitė ketvirtadienį pranešė, kad traukiasi iš LTG grupės korporatyvinių reikalų direktorės pareigų. Trečiadienį apie pasitraukimą iš pareigų pranešė jos sutuoktinis – Laisvės partijos valdybos narys bei ekonomikos ir inovacijų viceministras V. Jurgutis. Jie abu atmetė kaltinimus nepotizmu ir kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją dėl situacijos išaiškinimo.

Kilus šiam skandalui taip pat prisiminta prezidento G. Nausėdos žmonos sesers Loretos Jonavičienės tapimo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto dekane istorija. Kai kurie socialinių tinklų įtakotukai ten įžvelgė irgi tariamą prezidentūros nepotizmą. Tačiau G. Nausėda kategoriškai tai neigia ir patikino, kad net atsistatydintų, jei išaiškėtų kitaip.

„Mano žmonos sesers istorija yra visiškai iš kitos srities, ir jeigu kas nors galėtų pasakyti, kad aš pats asmeniškai arba mano komandos nariai susisiekė ir kažkaip protegavo, aš tą pačią dieną atsistatydinčiau“, – pareiškė jis Briuselio žurnalistams.

2023 03 23 13:21
Spausdinti