Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


LIETUVOS GYNYBA
Prezidentas J. Bidenas patvirtino: JAV pajėgos sustiprins Baltijos šalių gynybą specialiai iš Madrido
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Madrido
Scanpix
Joe Bidenas.

Pasibaigus istoriniu vadinamam NATO viršūnių susitikimui, JAV prezidentas Joe Bidenas dar kartą pakartojo, kad bus ginamas kiekvienas Aljanso narių colis ir amerikiečiai sustiprins pajėgas Europoje, taip pat ir Lietuvoje.

Ketvirtadienį po pietų vykusioje spaudos konferencijoje pagyręs Lietuvą, Lenkiją ir kitas NATO šalis, kurios skiria daugiau nei 2,5 proc. nuo BVP gynybai bei ruošiasi šį procentą didinti, J. Bidenas net kelis kartus pakartojo, kad gins „kiekvieną colį, kiekvieną colį“ sąjungininkų teritorijos. Jis pat pat teigė, kad didina JAV pajėgas Europoje – nuo Didžiosios Britanijos iki Rumunijos, nuo Ispanijos iki Lenkijos. Būtent tai leis, pasak J. Bideno, sustiprinti „rotacinę gynybą Baltijos šalyse“.

Tiesa, kol kas nelabai aišku, nei kiek, nei kokios tai bus pajėgos.

„Amerikiečiai dabar, šiame laikotarpyje į Europą atsiunčia daugiau pajėgų. Girdėjome konkretesnius pažadus dėl Lenkijos. Gali būti, kad amerikiečiai rišis prie Lenkijos, kaip bazinės valstybės, iš kurios būtų kokie nors rotaciniai pajėgumai permetami į kitas valstybes, tiek į Baltijos šalis, tiek į kitas Rytų flango valstybes“, – dar trečiadienį Lietuvos žurnalistams Madride teigė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Kaip žinia, amerikiečiai Lenkijoje planuoja įkurdinti 5-ojo sausumos pajėgų korpuso nuolatinį štabą.

Jis pridūrė, kad konkrečių detalių nežino, bet tai „dvišalis veiksmas, kuris neturi būtinai derinamas su NATO.“

Ketvirtadienį Vilniuje viešinti JAV sausumos pajėgų sekretorė Christine Wormuth pranešė, kad dėl papildomų pajėgų šiuo metu tariamasi. Šiuo metu Lietuvoje dislokuotas po Rusijos invazijos Ukrainoje sustiprintas JAV batalionas, kartais jį pakeisti atvykstama anksčiau, todėl rotacija persidengia ir Lietuvoje būna net du amerikiečių batalionai.

2022 06 30 17:04
Spausdinti