Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


ES IR RUSIJA
Prezidento žinutė E. Macronui: Rusija savo saugumo garantijas gali susikurti per naktį
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
BNS
Emmanuelis Macronas (kairėje) ir Gitanas Nausėda (archyvinė iliustracija).

Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono neseniai išsakyti teiginiai, kad reikia Rusijai suteikti saugumo garantijas, sukėlė užkulisines ES lyderių diskusijas Briuselyje.

Ketvirtadienį vykusioje Europos Vadovų Taryboje diskutuota tik dėl Ukrainos ir pagalbos jai, tačiau ES lyderiai neformaliai aptarė ir nesenus E. Macrono pareiškimus. Kaip Lietuvos žurnalistams pasakojo prezidentas Gitanas Nausėda, kolegos prieidavo ir klausdavo, ką jis mano apie tai.

„Tai išties sukėlė mums keistų reakcijų, nes šiuo metu turime kalbėti apie saugumo garantijas visiškai kitoms valstybėms ir pirmiausia turime kalbėti apie saugumo garantijas Ukrainai. Rusija savo saugumo garantijas gali susikurti per naktį, jei ji to norėtų. Kaip jūs puikiai žinote, iki karo Ukrainoje Rusija visas grėsmes išsigalvodavo lygioje vietoje, nes niekas rimtai jai negrasino. Ar yra bent vieną kvadratinį centimetrą Rusijos teritorijos okupavusios kokios nedraugiškos valstybės?“ – į IQ klausimą ketvirtadienį vakare atsakė prezidentas.

Antradienį užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis patvirtino, kad Lietuva prisidėjo prie regioninio demaršo Prancūzijai, reaguojant į jos vadovo pareiškimus dėl saugumo garantijų į Ukrainą įsiveržusiai Rusijai.

„Mano žiniomis, taip, prisidėjo. (...) Tikslas buvo išsakyti susirūpinimą ir vertinimą nuolatiniams pasiūlymams derėtis su Maskva, suteikti kokias nors saugumo garantijas“, – žurnalistams Seime sakė diplomatijos vadovas.

Demaršą inicijavo Europos Sąjungos Tarybai pirmininkaujanti Čekija. Jį Prancūzijos užsienio reikalų ministerijai įteikė Čekijos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos diplomatai, dokumentą taip pat pasirašė Lietuva ir Slovakija.

Praėjusį šeštadienį duodamas interviu Prancūzijos kanalui TF1 Prancūzijos prezidentas E. Macronas pareiškė besitikintis, kad pasibaigus kovoms Ukrainoje bus pasiektas susitarimas su Rusija, ir teigė, kad Maskvai reikės „savo saugumo garantijų“. Vėliau Eliziejaus laukai patikslino, kad šalies lyderio žodžiai buvo „ištraukti iš konteksto“, o E. Macronas pakartojo savo seniai išsakytą nuomonę, kad konfliktui užbaigti reikia derybų būdu pasiekto susitarimo.

2022 12 16 12:21
Spausdinti