Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PETICIJA
Prezidentui ketinama įteikti peticiją su 112 tūkst. parašų dėl galimybių paso stabdymo
BNS
BNS foto

Grupė žinomų žmonių trečiadienį ketina įteikti prezidentui Gitanui Nausėdai peticiją dėl galimybių paso veikimo stabdymo.

Anot peticijos iniciatorių, per savaitę ją pasirašė daugiau kaip 133 tūkst. asmenų, tačiau atlikus patikrą pasirašiusiųjų skaičius sumažėjo iki 112 tūkstančių.

„Peticija yra pilietinė iniciatyva. Šiais 112 tūkst. žmonių parašų, kurie buvo surinkti per rekordinį laiką – savaitę, įpareigojame prezidentą kreiptis į Konstitucinį Teismą su paprasčiausiu klausimu: „Ar galimybių pasas yra teisėtas?“ – sakė peticijos „Dėl galimybių paso veikimo stabdymo“ iniciatorė, muzikologė Vita Gruodytė.

Prezidentui kreipusis į KT, galimybių pasas nustotų galioti, kol būtų pateiktas teismo išaiškinimas.

„Susipriešinusioje visuomenėje sklandančios abejonės dėl galimybių paso rodo, kad turime pagaliau išsiaiškinti, kas teisiniu požiūriu yra legalu ir kas ne“, – teigė V. Gruodytė.

Anot pranešimo, tarp pasirašiusiųjų yra aktoriai Gediminas Storpirštis, Ramūnas Cicėnas, Rimantė Valiukaitė, sportininkas Žydrūnas Savickas.

Šiuo metu galimybių pasas taikomas vaikams nuo 12 metų ir dviejų mėnesių. Dėl to kelis kartus prie Vyriausybės ir Prezidentūros protestavo „basomis mamomis“ pasivadinusios moterys.

Jos prašė prezidento į Konstitucinį Teismą kreiptis dėl galimybių paso vaikams.

Lapkritį Konstitucinis Teismas priėmė nagrinėti grupės opozicinių parlamentarų prašymą įvertinti, ar Vyriausybės nutarimas dėl galimybių paso neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2021 12 29 10:02
Spausdinti