Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KARAS UKRAINOJE
Prie Lietuvos raginimo tirti Rusijos karo nusikaltimus Ukrainoje prisijungė per 40 šalių
BNS
BNS Foto
Ingrida Šimonytė.

Prie Lietuvos raginimo tirti Rusijos karo nusikaltimus Ukrainoje prisijungė per 40 įvairių pasaulio valstybių, teigia premjerė Ingrida Šimonytė.

„Lietuva dar vasario pabaigoje inicijavo vadinamąjį Hagos procesą su prašymu pradėti tyrimą dėl Rusijos ir Baltarusijos vykdomų karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmogiškumui pagal Romos statutą“, – penktadienį žurnalistams Rygoje sakė Vyriausybės vadovė.

„Prie šito raginimo dabar yra prisijungusios daugiau nei 40 įvairių pasaulio valstybių“, – pridūrė ji, kalbėdama bendroje Baltijos šalių ministrų pirmininkų spaudos konferencijoje.

I. Šimonytė taip pat pabrėžė, kad labai svarbu, jog „tarptautinės pastangos išliktų sutelktos, siekiant, kad atsakingieji už karo nusikaltimus neišvengtų atsakomybės“.

Lietuva buvo pirmoji šalis, kuri kreipėsi į Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokurorą su prašymu pradėti tyrimą dėl Rusijos ir Baltarusijos karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui.

Anot Lietuvos ministrės pirmininkės, dabar „ypatingai svarbu“ didinti spaudimą Kremliui ir plėsti sankcijas, sutarti dėl energetinių santykių Europos Sąjungos lygiu, įšaldyti visų Rusijos ir Baltarusijos bankų turtą ir atjungti juos nuo SWIFT bei sustabdyti propagandinių Rusijos kanalų transliacijas Bendrijoje.

„Tikrai matome, kad sankcijos jau dabar duoda rezultatų ir Rusijos propagandos pastangos įtikinti pasaulį priešingai, mano vertinimu, tą labai gerai įrodo. Bet poveikis bus dar didesnis laiko perspektyvoje, dėl to yra labai svarbu neprarasti kantrybės, nuoseklumo ir nenukelti kojos nuo greičio pedalo“, – teigė I. Šimonytė.

Ji taip kalbėjo po penktadienį vykusio susitikimo su Latvijos ir Estijos kolegomis Krišjaniu Kariniu ir Kaja Kallas.

Susitikimo metu aptarta ir Ukrainos integracija ES bei parama karo niokojamai šaliai.

„Aš esu įsitikinusi, kad Ukraina kasdien įrodo, jog yra verta ES šeimos ir, tiesą sakant, už siekį būti šios šeimos dalimi kiekvieną dieną moka didžiausią įmanomą kainą“, – kalbėjo Vyriausybės vadovė.

K. Karinis ir K. Kallas pabrėžė, kad Ukrainos pergalei svarbi Vakarų valstybių parama ginklais.

„Kad ji galėtų ne tik priešintis, bet ir nugalėti Rusijos pajėgas savo šalyje. Reikia sankcionuoti Rusiją, užsukti Kremliaus finansinius srautus. Mes esame už tai, kad Vakarų sankcijos Rusijai turėtų būti dar gilesnės“, – kalbėjo Latvijos premjeras.

„Mes žinome, ką Rusija gali padaryti ir žinome, kad Ukraina turi nugalėti. Kol Ukraina nėra nugalėjusi, laisvasis pasaulis turi padaryti viską, kad tai būtų įmanoma“, – teigė Estijos Vyriausybės vadovė.

Baltijos šalių premjerai taip pat pakartojo siekiantys daugiau NATO pajėgų regione dėl pasikeitusios saugumo situacijos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 22 14:13
Spausdinti