Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PENKTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Profsąjungų mitingas, „Hezbollah“ pareiškimas ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Andrius Ufartas/ELTA
Profesinių sąjungų protesto eitynės ir mitingas.

Svarbiausių spalio 13-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Grasinimai susprogdinti institucijas

Penktadienį nuo pat ryto švietimo, ugdymo įstaigos, institucijos įvairiose šalies vietose masiškai gavo grasinimus susprogdinti. Įstaigos patvirtino gavusios per 900 tokio pobūdžio elektroninių laiškų. Kaip pranešė policijos generalinis komisaras Renatas Požėla, didžioji dalis grasinančių laiškų parašyta rusų kalba.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) patvirtino, kad Lietuvoje platinami pranešimai apie mokyklų ir darželių užminavimą yra koordinuota ataka, vykdoma priešiškų valstybių iniciatyva. Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė nurodė, kad visi įstaigų gauti pranešimai – melagingi.

Mitingas dėl didesnio darbo užmokesčio

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, profesinė sąjunga „Solidarumas“ ir Respublikinė jungtinė profesinė sąjunga penktadienį Vilniuje surengė eitynes ir mitingą dėl didesnio darbo užmokesčio ir orių darbo sąlygų. Apie pusę tūkstančio susirinkusių žmonių reikalavo stabdyti Biudžetinių įstaigų darbo užmokesčio įstatymo ir Vidaus tarnybos statuto projektų priėmimą.

Andrius Ufartas/ELTA
Profesinių sąjungų protesto eitynės ir mitingas.

Tarp kitų reikalavimų – progresinių mokesčių įvedimas, mokesčių lengvatų sumažinimas, streikų organizavimo liberalizavimas.

Konstitucinis Teismas nagrinės Stambulo konvenciją

Šiandien Konstitucinis Teismas (KT) priėmė nagrinėti Seimo kreipimąsi dėl Stambulo konvencijos atitikties Konstitucijai. Teismo prašoma įvertinti, ar konvencijoje numatytos normos, susijusios su socialinės lyties samprata, smurtu prieš moteris, ugdymo programose įtraukiama informacija apie nestereotipinius lyčių vaidmenis, neprieštarauja Konstitucijai.

Parlamento kreipimąsi į KT inicijavo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Raginimai išvykti iš Gazos ir kitos naujienos iš karo fronto

Penktadienį Izraelio kariuomenė paragino 1,1 mln. Gazos miesto gyventojų per 24 valandas išvykti iš savo namų ir persikelti į Gazos Ruožo pietus „dėl savo pačių saugumo“. Vis dėlto teroristinė grupuotė „Hamas“ penktadienį atmetė Izraelio raginimą evakuoti gyventojus iš šiaurinės Gazos Ruožo dalies.

Scanpix
Izraelio armijos savaeigė haubica apšaudo į Gazos ruožą pietų Izraelyje.

Irano remiamas Libano judėjimas „Hezbollah“ penktadienį pareiškė, kad, atėjus tinkamam laikui, prisijungs prie savo sąjungininkės „Hamas“ karo prieš Izraelį.

Teroristinės grupuotės „Hamas“ duomenimis, per pastarąją parą Izraelio antskrydžių metu žuvo mažiausiai 13 Izraelio ir užsienio įkaitų, laikomų Gazos Ruožo šiaurėje.

Ukraina atakuoja rusų laivus

Penktadienį Ukrainos saugumo tarnyba (UST) kartu su Ukrainos karinėmis jūrų pajėgomis jūriniais dronais atakavo Rusijos sparnuotųjų raketų nešėją „Bujan“ ir laivą „Pavelas Deržavinas“. Dronų atakomis UST bando perspėti rusus, kad jie neplaukiotų Ukrainos vandenyse.

Okupantų kariai taip pat toliau tęsia atakas Ukrainoje. Šiandien Zaporižios srities Melitopolio mieste ir Sevastopolyje griaudėjo sprogimai. Mariupolio mero patarėjo Petro Andriuščenkos manymu, okupantai virš miestų pakėlė savo aviaciją.

Per pastarąją parą Ukrainos kariai sunaikino daugiau nei 1 tūkst. rusų.

Sumaištis JAV Atstovų Rūmuose

Atstovų Rūmų daugumos lyderis Stevas Scalisas trečiadienį nedidele balsų persvara laimėjo respublikonų slaptą vidaus balsavimą dėl to, kas turėtų Atstovų Rūmų pirmininko poste pakeisti šio mėnesio pradžioje nušalintą Keviną McCarthy.

Scanpix
Jungtinių Valstijų Atstovų Rūmų daugumos lyderis, Luizianos respublikonas Stevas Scalisas.

Netrukus tapo aišku, kad S. Scalisas negaus 217 balsų, reikalingų per visų Atstovų Rūmų narių balsavimą, todėl nusprendė pasitraukti.

Gamtinių dujų kainos pasiekė aukščiausią lygį

Penktadienį gamtinių dujų kaina Europos rinkoje pasiekė aukščiausią lygį. Kaip pranešama, ateities sandorių TTF dujos Amsterdamo biržoje penktadienį kainavo iki 56,1 Eur už 1 MWh. Nuo savaitės pradžios kaina yra išaugusi 45 proc., arba maždaug 18 eurų už megavatvalandę.

Išaugo naftos kainos

Išaugus geopolitinei įtampai pasaulyje ir sutrikus tiekimui, penktadienį Europoje pašoko naftos kainos. „Brent“ rūšies naftos kaina padidėjo 3,7 proc., iki 89,16 JAV dolerio už barelį, o WTI rūšies naftos kaina pakilo 3,9 proc., iki 86,14 JAV dolerio už barelį. Manoma, kad naftos rinką veikia didėjanti geopolitinė įtampa Artimuosiuose Rytuose.

2023 10 13 16:35
Spausdinti