Meniu
Prenumerata

antradienis, gegužės 7 d.


PASAULIS 2024
Prognozuojama, kad 2024 m. svorio metimo vaistai gerokai patobulės
Natasha Loder
The Economist

Vaistai, padedantys numesti svorio, vartotojus nuvilia jau ne vieną dešimtmetį, nes pasirodo esantys neveiksmingi ar net pavojingi.

Todėl pastaruoju metu pristatyti efektyvūs ir saugūs medikamentai laikomi reikšmingu pasiekimu. Jau imama kalbėti net apie tai, kad ilgainiui nutukimas bus visiškai pagydomas. Toks teiginys drąsus: juk nutukimas yra rimta pasaulinė problema, nuo kurios kenčia 1,1 mlrd. žmonių, t. y. maždaug 14 proc. visų planetos gyventojų.

2024 m. dėl pirmumo rinkoje, kuri 2030 m. jau gali siekti 77 mlrd. JAV dolerių, daugiausia kovos dvi įmonės: „Novo Nordisk“ ir „Eli Lilly“. Manoma, kad jų vaistai „Wegovy“ (semagliutidas) ir „Mounjaro“ (tirzepatidas) gerokai išpopuliarės. Visai suprantama, kad tokia didžiulė rinka traukia konkurentus ir naujoves. Medicinos naujienų svetainės STAT duomenimis, šiuo metu kuriama daugiau kaip 70 kitų nutukimą gydančių vaistų. Dauguma įmonių eina tuo pačiu keliu ir kliaujasi gliukagono peptido 1 (GLP1) agonistais. Šie imituoja hormonus, kuriuos organizmas gamina po valgio, ir taip reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje. Būtent dėl to GLP1 vaistai taip gerai pasiteisino gydant diabetą.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

2024 01 08 16:00
Spausdinti