Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


UŽSIENIO POLITIKA
R. Karbauskis prašo Vyriausybės įgaliojimų derėtis su Kinija dėl santykių atkūrimo
BNS
BNS foto
R. Karbauskis.

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis prašo premjerės Ingridos Šimonytės suteikti jam įgaliojimus derėtis su Kinija dėl santykių atkūrimo.

Vyriausybės atstovė šią iniciatyvą įvertino „kaip eilinį bandymą sulaukti dėmesio“.

„Jei iš Jūsų niekas nesugeba ar nenori, aš prašau suteikti man oficialius įgaliojimus susitarti su Kinija ir ištaisyti Jūsų klaidas“, – ketvirtadienį viešai išplatintame pasiūlyme I. Šimonytei ir užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui teigia R. Karbauskis.

„Aš sutinku prisiimti atsakomybę išspręsti konfliktą tarp Lietuvos Respublikos ir Kinijos Liaudies Respublikos derybų keliu su vienintele sąlyga, kurią turės įvykdyti Lietuvos valdžia – pakeisti Taivaniečių atstovybės pavadinimą“, – tvirtina jis.

R. Karbauskis BNS sakė apie šį savo siūlymą informavęs ir Prezidentūrą.

„Valstiečių“ lyderio teigimu, diplomatinė pagalba ir parama Taivanui gali būti reiškiama įvairiais taikiais būdais, „bet tik ne tokiais, kurie per naktį gali atimti iš valstybės verslo ir tuo pačiu ekonomikos milijardus“.

„Nesuprantamas Jūsų nenoras taisyti padarytas klaidas, kai jos aiškiai įvardijamos ir atvirai siūloma išeitis. O tai jau nedovanotina Jūsų kaip valdžios klaida, kuri rodo, kad arba Jūs žaidžiate ir dalyvaujate kažkokiuose nešvariuose užsienio politikos žaidimuose, arba Jūsų valdžia yra didelėje bėdoje dėl akivaizdaus kompetencijų bankroto“, – sako R. Karbauskis.

Politikas pripažino abejojantis, kad Vyriausybė jam suteiks minėtus įgaliojimus, tačiau, anot jo, tai tik parodys, jog valdžia meluoja, sakydama, kad Kiniją iš tiesų supykdė ne Taivaniečių atstovybės pavadinimas, o Lietuvos pasitraukimas iš Kinijos sukurto bendradarbiavimo su Vidurio ir Rytų Europos valstybėmis formato „17+1“.

„Jeigu atsakymo nebus arba atsakymas bus neigiamas, aš dar sykį garsiai visiems Lietuvos žmonėms pasakysiu: „Šita valdžia apsimelavo, meluoja toliau ir meluos be galo, nes žaidžia kažkokius nešvarius dalykus“. (...) Kreipsiuosi viešai į Kinijos valdžią, kaip šešėlinis ministras pirmininkas, sakydamas, kad mes turime apsimelavusią valdžią, kuri toliau meluoja mūsų visuomenei ir paprašysiu Kinijos valdžios maksimaliai vengti sprendimų, kurie pakenktų Lietuvos žmonėms ir verslui, ir laukti kitos valdžios, kuri, aišku, visą tą nesąmonę iš karto panaikins“, – BNS sakė LVŽS pirmininkas.

Premjerės Ingridos Šimonytės atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė BNS teigė, kad šis viešas R. Karbauskio kreipimasis tėra bandymas gauti dėmesio.

„Vertiname kaip eilinį bandymą sulaukti dėmesio, kurio p. Karbauskiui sumažėjo, jam atsisakius būti Seimo nariu ir tiesiogiai dalyvauti sprendžiant valstybės valdymo klausimus“, – teigė R. Jakilaitienė.

Lietuvos ir Kinijos santykiai pablogėjo, kai Vilniuje pernai rudenį buvo atidaryta Taivaniečių atstovybė. Dėl to Pekinas sumenkino diplomatinius ryšius, o šalies muitinė ėmė stabdyti Lietuvos eksportą. Pasirodė pranešimų, kad klientai iš Kinijos įspėjo ES eksportuotojus nutraukti visus ryšius su Lietuva.

Kinija siekia, kad būtų pakeistas atstovybės pavadinimas. Laikinasis Kinijos reikalų patikėtinis Qu Baihua interviu BNS šią savaitę teigė, kad atstovybės pavadinime galėtų būti vartojamas žodis „Taibėjaus“, kaip ir kitose panašiose įstaigose kitur pasaulyje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 17 13:39
Spausdinti