Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


NATO VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMAS
R. T. Erdoganas NATO viršūnių suvažiavime susitiks su J. Bidenu
BNS
Scanpix
NATO būstinė Briuselyje.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas Lietuvoje vyksiančio NATO viršūnių suvažiavimo metu susitiks su savo Jungtinių Valstijų kolega Joe Bidenu, sekmadienį pranešė Turkijos prezidentūra.

Derybose daugiausia dėmesio bus skiriama „Ukrainos pozicijai NATO, Švedijos narystei NATO ir „F-16“ naikintuvų“, kuriuos Turkija tikisi gauti iš Jungtinių Valstijų, pristatymui, pranešė R. T. Erdogano biuras.

Pranešime nenurodoma, kada įvyks susitikimas.

Prieš antradienį prasidedantį dviejų dienų aukščiausiojo lygio susitikimą pirmadienį vyks NATO organizuojamos R. T. Erdogano ir Švedijos ministro pirmininko Ulfo Kristerssono derybos.

U. Kristerssonas tikisi įtikinti R. T. Erdoganą atsisakyti Turkijos prieštaravimų, kad Švedija taptų 32-ąja JAV vadovaujamos gynybos organizacijos nare.

R. T. Erdogano biuras pareiškė, kad neteisinga sieti Turkijos norą įsigyti JAV naikintuvų, kuriems reikia Kongreso pritarimo, su Švedijos narystės siekiu.

Pats J. Bidenas susiejo šiuos du klausimus, telefonu kalbėdamas su R. T. Erdoganu po Turkijos vadovo perrinkimo gegužės 28 dieną.

R. T. Erdoganas „vis dar nori gauti „F-16“. Aš jam pasakiau, kad norime susitarimo su Švedija. Taigi, padarykime tai“, – po pokalbio spaudos konferencijoje žurnalistams sakė J. Bidenas.

R. T. Erdoganas sekmadienį taip pat dar kartą patvirtino savo ilgalaikę poziciją, kad Švedija, norėdama užsitikrinti Turkijos paramą, vis dar turi griežčiau kovoti su įtariamais kurdų kovotojais.

„Švedija žengė keletą žingsnių teisinga linkme ir pakeitė kovos su terorizmu teisės aktus“, – pareiškime cituojamas J. Bidenas.

Tačiau R. T. Erdoganas pakartojo, kad Švedijos sprendimas leisti prokurdiškoms grupuotėms rengti demonstracijas Stokholme panaikina šiuos žingsnius.

2023 07 10 09:04
Spausdinti