Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


KETVIRTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Ribojimų griežtinimai baltarusiams, JAV smūgis Kinijai ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Andrius Ufartas/ELTA
Vilniuje rugpjūčio 8 d. vyko eitynės prieš karą, agresiją ir smurtą Rusijoje ir Baltarusijoje.

Svarbiausių rugpjūčio 10-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Premjerė pasisako už ribojimų griežtinimą baltarusiams

Premjerė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė pritarianti, kad šiuo metu yra pakankamai pagrindo sugriežtinti ribojimus baltarusiams ir prilyginti tiems, kurie dabar taikomi rusams. Pasak jos, situacija per laiką pasikeitė, ypač po „Wagner“ grupuotės maišto ir jai persikėlus į Baltarusiją. Vis dėlto I. Šimonytė teigė, kad humanitarinės išimtys režimo priešininkams ir opozicionieriams turėtų išlikti.

Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas paskelbė, kad Lenkija Baltarusijos pasienyje dėl „Wagner“ keliamos grėsmės karių skaičių padidins iki 10 tūkst. Šiuo metu pasienyje jau dislokuota 2 tūkst. karių ir kitų pareigūnų.

Scanpix
Lenkų kariai pasienyje su Baltarusija.

Ukrainos Kupjanske – privaloma evakuacija

Ukrainos šiaurės rytuose esančio Kupjansko miesto valdžia paskelbė privalomą gyventojų evakuaciją padažnėjus rusų raketų smūgiams. Rusijos kariuomenė ketvirtadienį pareiškė, kad pagerino savo pozicijas fronto linijoje aplink Kupjanską.

Scanpix
Kupjanskas.

JAV kumštis Kinijai

JAV prezidentas Joe Bidenas pasirašė įsaką, kuriuo sugriežtinamos taisyklės JAV investicijoms į vadinamųjų aukštesnės rizikos aukštųjų technologijų sritis Kinijoje, pavyzdžiui, puslaidininkiams ir dirbtiniam intelektui. Iždo departamento teigimu, Kinija gali pasinaudoti JAV investicijomis, kad dar padidintų savo gebėjimus gaminti didesnės rizikos technologijas, kurios yra itin svarbios kariniam modernizavimui.

Scanpix
Sąmyšis po šaudynių.

Susidorojimas su opozicija

Ekvadore po rinkimų kampanijos mitingo buvo nušautas kandidatas į šalies prezidentus Fernando Villavicencio. Per šaudymą nukentėjo dar devyni žmonės. F. Villavicencio atvirai kalbėjo apie organizuoto nusikalstamumo ryšius su šalies pareigūnais. Prezidentas Guillermo Lasso pažadėjo surasti kaltininkus, šalyje paskelbta nepaprastoji padėtis 60-iai dienų.

2023 08 10 16:30
Spausdinti