Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


ANTRADIENIO KALEIDOSKOPAS
RRF plano patvirtinimas, padėtis Izraelyje ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Freepik

Svarbiausių spalio 24-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

EK pritarė Lietuvos RRF planui, bet atmetė prašymą dėl mokesčių reformos

Europos Komisija (EK) antradienį pranešė patvirtinusi atnaujintą 3,85 mlrd. eurų vertės Lietuvai skirtų Europos Sąjungos (ES) Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF) lėšų paketą. Plane atsispindi nauji Lietuvos tikslai finansuoti žaliąją energetinę transformaciją ir paskatinti verslo perėjimą prie žaliųjų ir aukštą pridėtinę vertę kuriančių technologijų. Visgi EK atmetė Lietuvos prašymą koreguoti plane esančius šalies tikslus, susijusius su mokesčių pakeitimais. Finansų ministrė Gintarė Skaistė Žinių radijui praėjusią savaitę sakė, kad Lietuva siūlė EK peržiūrėti RRF plane numatytų mokestinių rodiklių terminus, tačiau pripažino, kad EK nelinkusi to daryti ir, „netgi atvirkščiai, siūlo didinti ambiciją mokestinio paketo kontekste“.

Lietuva perka vidutinio nuotolio amerikietiškų raketų

Lietuva iš Jungtinių Valstijų už 94 mln. eurų (100 mln. dolerių) perka 36 vidutinio nuotolio raketas „AIM-120C-8“ (AMRAAM), skelbia JAV gynybos saugumo bendradarbiavimo agentūra. Į šią sumą taip pat įskaičiuota su raketomis susijusi įranga. Raketos AMRAAM yra tinkamos naudoti kartu su vidutinio nuotolio oro gynybos sistema NASAMS.

Į karinį miestelį Rokantiškėse kariai kelsis sausį

Marius Morkevičius/ELTA
Lietuvos kariai.

Trijų karinių miestelių statybai išleista apie 230 mln. eurų. Į Vilniaus rajone, Rokantiškėse, baigiamą įrengti miestelį kariai kelsis jau sausį. „Visiems trims kariniams miesteliams vystyti išleista vidutiniškai, buvo šioks toks pabrangimas, 230 mln. eurų su PVM, visais mokesčiais. (...) Man atrodo, (pabrangimas – BNS) neviršijo 8 proc., o kainos (rinkoje – BNS) statybose svyravo iki 25 proc. ir daugiau, šiuo atveju pas mus buvo toks padidėjimas“, – žurnalistams teigė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Hamas“ paleido dar vieną įkaitę

Palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ įkaite Gazos Ruože laikyta ir neseniai paleista 85 metų izraelietė antradienį pasakojo apie „pragarą, kurio niekada anksčiau nežinojome ir nemanėme, kad kada nors patirsime“, ir sakė, kad per pagrobimą buvo sumušta, nors pačiame Gazos Ruože kovotojai su ja elgėsi gerai. Yocheved Lifshitz yra pirmoji iš keturių iki šiol paleistų įkaitų, papasakojusi apie savo patirtį nuo pirmojo užpuolimo iki daugiau nei dvi savaites trukusios nelaisvės. Jos 83 metų vyras Odedas tebėra įkaitas Gazos Ruože.

Scanpix
Y. Lifshitz.

Iki šiol per karą Izraelyje žuvo per 1,4 tūkst. izraeliečių ir beveik 5,8 tūkst. palestiniečių. Izraeliui toliau apšaudant Gazos Ruožą, „Hamas“ žada atsaką.

Ukraina skuba dėl rekomendacijų stojant į ES

Ukraina skuba įgyvendinti septynias EK rekomendacijas, kad būtų galima priimti politinį sprendimą ir dar šiemet pradėti derybas dėl šalies stojimo į ES. Taip internetu kreipdamasis į Europos Komisijos narių kolegiją kalbėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Kalbėdamas konkrečiai, Ukrainos valstybės vadovas pristatė įgyvendinant minėtąsias septynias rekomendacijas šalies padarytą pažangą: konstitucinių teismų reformą, Ukrainos Aukščiausiosios teisingumo tarybos ir Aukščiausiosios teisėjų kvalifikacinės komisijos reformą, kovą su korupcija, Ukrainos teisės aktų suderinimą su Finansinių veiksmų darbo grupės (FATF) reikalavimais, visuomenės ir valstybės apsaugojimą nuo oligarchų išnaudojimo, žiniasklaidos teisės aktų suderinimo su ES standartais, tautinių bendruomenių apsaugos užtikrinimą.

Scanpix
V. Zelenskis.

Pokyčiai Kinijos ministrų kabinete

Kinija antradienį per ministrų kabineto pertvarką atleido gynybos ministrą Li Shangfu ir pašalino buvusį užsienio reikalų ministrą Qin Gangą iš vyriausybės, pranešė valstybinė žiniasklaida. CCTV nenurodė, kas pakeis Li Shangfu, kuris jau kelis mėnesius nesirodė viešumoje, ir nepateikė ministrų nušalinimo priežasčių. Pasak CCTV, iš pareigų taip pat buvo atleisti mokslo ir technologijų ministras Wang Zhigangas ir finansų ministras Liu Kunas – juos pakeis dabartinis Mokslo ir technologijų ministerijos partijos sekretorius Yin Hejunas ir Finansų ministerijos partijos sekretorius Lan Fo'anas.

JAV dėl „superrūko“ kilo masinė avarija

Scanpix
Avarija JAV.

Dėl tiršto rūko, užklojusio vieną greitkelį JAV pietinėje Luizianos valstijoje, susidūrė mažiausiai 158 automobiliai ir žuvo septyni žmonės, pirmadienį pranešė pareigūnai. Vadinamasis superrūkas, kuris, JAV žiniasklaidos pranešimais, susidarė dėl tiršto rūko ir pelkių gaisrų dūmų, tragediją sukėlė kelyje I-55, apie 48 km nuo Naujojo Orleano. Policijos paskelbtose nuotraukose matyti sumaitoti ir sudegę automobiliai ant tilto. Masinės avarijos vietoje buvo kilęs gaisras.

2023 10 24 16:30
Spausdinti