Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ĮTAMPA
Rusija pasiuntė strateginių bombonešių patruliuoti virš Baltarusijos
BNS
Rusijos gynybos ministerija
Bombonešis.

Rusija šeštadienį nusiuntė du branduolinį ginklą galinčius nešti tolimojo nuotolio strateginius bombonešius patruliuoti danguje virš Baltarusijos.

Šia misija siekiama pabrėžti artimus gynybinius ryšius tarp dviejų sąjungininkių, augant įtampai su Vakarais.

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad du strateginiai bombonešiai „Tu-22M3“ praktikavosi „atlikti bendras užduotis su Baltarusijos aviacija ir oro gynybos pajėgomis“. Bombonešius lydėjo du naikintuvai „Su-30“.

Keturias valandas trukęs patruliavimas buvo jau trečioji nuo praėjusio mėnesio Rusijos misija Baltarusijoje ir buvo atliktas Vakarams nerimaujant dėl Rusijos karių sutelkimo prie Ukrainos sienos.

Maskva neigia planuojanti įsiveržti į Ukrainą ir spaudžia Jungtines Valstijas dėl saugumo garantijų, į kurias nebūtų įtraukta NATO plėtra į Ukrainą ar ginkluotės dislokavimas šioje šalyje. Beveik neabejojama, kad JAV ir jų sąjungininkai Maskvos reikalavimus atmes.

Kai kurie Ukrainos pareigūnai yra išreiškę nuogąstavimų, kad Rusija gali pasinaudoti Baltarusija kaip baze užpulti šalį iš šiaurės. O Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka dėl įtampos savo santykiuose su Europos Sąjunga praėjusį mėnesį pareiškė, kad yra pasirengęs leisti šalyje dislokuoti Rusijos branduolinę ginkluotę.

Europos Sąjunga autoritarinį Baltarusijos lyderį kaltina skatinant migrantus ir pabėgėlius naudotis savo šalimi nelegaliai patekti į kaimynines ES priklausantis šalis – Lenkiją, Lietuvą ir Latviją. Dėl represijų prieš opoziciją po ginčytinų 2020 metų prezidento rinkimų šalyje ES įvedė sankcijas A. Lukašenkos režimui.

Baltarusijos vadovas nedetalizavo, kokio tipo Rusijos ginkluotė galėtų būti dislokuota Baltarusijoje, tačiau pažymėjo, kad Baltarusijoje išsaugota dar Sovietų Sąjungos laikų būtina karinė infrastruktūra.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas A. Lukašenkos pasiūlymą yra pavadinęs „rimtu perspėjimu, kurį paskatino neatsakinga Vakarų politika“.

Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus paantrino A. Lukašenkai šeštadienį paskelbtame interviu, kuriame jis sakė, kad Baltarusija gali sutikti, jog šalyje būtų dislokuoti branduoliniai ginklai kaip atsakas į galimą NATO veiklą Lenkijoje.

Atkartodamas Rusijos nuogąstavimą dėl gilėjančių Ukrainos ir NATO ryšių, V. Makėjus sakė, kad Vakarų karinis aljansas Ukrainą verčia „placdarmu prieš Rusiją“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 12 19 10:47
Spausdinti