Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


GRŪDAI AR PELAI?
Rusiški grūdai pakliuvo po didinamuoju stiklu: Lietuva ims tikrinti, ar rusiški grūdai tikrai rusų
ELTA
Andrius Ufartas / Fotobankas BFL
Javapjūtė.

Ūkininkų kelti reikalavimai atkreipti dėmesį į iš Rusijos keliaujančius grūdus buvo išgirsti. Nuo pirmadienio pradeda veikti griežtesnė į Lietuvą iš Rusijos bei kitų padidintos rizikos šalių įvežamų grūdų kontrolė.

Kaip nurodo Žemės ūkio ministrija, nuo pirmadienio bus stabdomi tikrinti absoliučiai visi iš padidintos rizikos šalių importuojami pašarams skirti grūdai ir jų produktai – mėginiai bus imami iš kiekvieno įvežamos produkcijos vagono ar transporto priemonės.

Įsigaliojusi griežtesnė kontrolė dėl grūdų kokybės – tik vienas iš Žemės ūkio ministerijos žingsnių. Artimiausiu metu, baigus derinti metodinius reikalavimus, bus priimti sprendimai ir dėl per Lietuvą vežamų grūdų kilmės tikrinimo.

Kilmės tyrimą ministerija inicijavo gavusi Ukrainos žemės ūkio ministro informaciją apie įtarimus, kad Rusija pelnosi išveždama grūdus iš okupuotų Ukrainos teritorijų į trečiąsias šalis.

„Neturi būti jokios galimybės Rusijai pasinaudoti Lietuvos infrastruktūra ir pelnytis iš ukrainietiškų grūdų pardavimo. Todėl Žemės ūkio ministerija, reaguodama į gautą informaciją apie galimai Rusijos per Baltijos jūros uostus realizuojamus iš okupuotų teritorijų nusavintus grūdus, skubiai ėmėsi priemonių griežtinti iš Rusijos bei kitų padidintos rizikos šalių įvežamų grūdų kontrolę“, – sako žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.

Skelbiama, kad į padidintos rizikos šalių sąrašą yra įtrauktos Rusija, Baltarusija, Moldovos vyriausybės nekontroliuojama Padniestrė, Rusijos aneksuotas Krymas ir kitos okupuotos Ukrainos teritorijos bei okupuoti Sakartvelo Abchazijos ir Cchinvalio regionai.

2024 03 18 08:53
Spausdinti