Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


BELARUSKALIJ
Seimas: nei speciali komisija, nei URK trąšų tranzito per Lietuvą situacijos netirs
BNS
BNS foto
Jonas Pinskus.

Seimas ketvirtadienį vėl atmetė opozicijos siūlymą sukurti specialią laikinąją „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą tyrimo komisiją.

Seimas po pateikimo nepritarė nutarimo projektui dėl komisijos sudarymo: už, kad komisijos sudarymo klausimas būtų svarstomas, balsavo 65 Seimo nariai, prieš buvo 64, o susilaikė aštuoni. Kitu balsavimu 73 balsais prieš 65 projektas buvo atmestas.

Seimas ketvirtadienį taip pat nesutiko Užsienio reikalų komitetui (URK) suteikti laikinosios tyrimo komisijos įgaliojimus ir pavesti tirti „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą situaciją.

Seimas irgi po pateikimo nepritarė nutarimo projektui dėl įpareigojimo URK tirti trąšų tranzito reikalus: už balsavo 63 Seimo nariai, prieš buvo 67, o susilaikė šeši. Kitu balsavimu Seimas 73 balsais prieš 62 nutarimo projektą atmetė.

Vienas tyrimo iniciatorių, opozicinės Lietuvos regionų frakcijos atstovas Jonas Pinskus teigė, kad Seimui gauti atsakymus yra labai svarbu.

„Mūsų tranzitas susietas tarp Rytų ir Vakarų. Reikia žiūrėti mūsų žmonių ir verslo interesų“, – teigė jis.

„Darbietis“ Artūras Skardžius irgi akcentavo, kad iš tranzito gyvena ir Klaipėdos uostas, ir „Lietuvos geležinkeliai“.

„Nekariaukime prieš savo tautą, neapkraukime jos mokesčiais ir savo neišmanymu nežlugdykime Lietuvos valstybės biudžeto“, – ragino parlamentaras.

„Šitą visą košę tiek dėl Baltarusijos, tiek dėl Kinijos užvirė Užsienio reikalų ministerija ir tiesioginę parlamentinę kontrolę turėjo vykdyti URK, kad nebūtų tie procesai prasidėję arba vykę ne taip, kaip turi vykti. Tai tiesioginis ryšys“, – teigė J. Pinskus.

„Tyrimas, jeigu ne komisijos tai bent komiteto leis žengti žingsnelį į priekį, kad ateityje Užsienio reikalų ministerija prieš (priimant sprendimus – BNS) ištirs, apsvarstys, kokias tiek ekonomines, tiek socialines pasekmes gali sukelti jų veiksmai, atsakingiau priiminės sprendimus“, – pridūrė jis.

Liberalas Eugenijus Gentvilas siūlė atlikti tyrimą pavesti Nacionaliniam saugumo ir gynybos komitetui (NSGK), o pastarojo komiteto pirmininkas konservatorius Laurynas Kasčiūnas teigė, kad situaciją geriausiai įvertintų ne tik jo vadovaujamas komitetas, bet ir Ekonomikos komitetas.

„Abu komitetai padarysime porą posėdžių ir atsakysime į visus klausimus“, – teigė jis.

52 Seimo nariai siekė, kad tyrimo imtųsi laikinoji komisija iš 13-kos Seimo narių, priklausančių visoms frakcijoms ir turinčių teisę dirbti su įslaptinta informacija.

URK suteikti laikinosios tyrimo komisijos įgaliojimus ir įpareigoti tirti trąšų tranzino situaciją siūlė 38 parlamentarai.

Seimas prieš savaitę pirmą kartą nepritarė opozicijos siūlymai Seime įkurti komisija ir tirti situaciją dėl „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą.

Lietuvos Vyriausybė siekia nutraukti „Lietuvos geležinkelių“ sutartį su „Belaruskalij“ dėl trąšų tranzito, gruodžio 8 dieną įsigaliojus JAV sankcijoms šiai Baltarusijos įmonei.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2021 12 23 12:27
Spausdinti