Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


ROKIRUOTĖ NEPAVYKO
Seimo NSGK išsirinko naująjį pirmininką
ELTA
Andrius Ufartas/ELTA
Arvydas Pocius.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) pirmininku išsirinko konservatorių frakcijos deleguotą parlamentarą, buvusį kariuomenės vadą Arvydą Pocių. Naujasis komiteto vadovas dar turės būti patvirtintas ir Seimo.

Už A. Pociaus kandidatūrą balsavo devyni komiteto nariai, vienas parlamentaras susilaikė.

Visgi dalis komiteto narių sukritikavo A. Pociaus bandymą prieš kelias savaites suorganizuoti neeilinį posėdį ir inicijuoti pirmininko rinkimus to nesuderinus su NSGK opozicija.

„Išties, manau, kad padarėte klaidą. Ta darna ir sugedo, nes dabar kyla abejonės, kad vis dėlto gali būti neišgirstas opozicijos balsas ir tai nėra gerai“, – posėdžio metu pabrėžė Dainius Gaižauskas, balsavimo metu nusprendęs susilaikyti.

Todėl parlamentaras kėlė klausimą, ar vadovaudamas NSGK A. Pocius stengtųsi įsiklausyti ir į opozicijos argumentus.

Panašiai svarstė ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis.

Visgi A. Pocius patikino neeilinį posėdį be opozicijos pritarimo bandęs sušaukti tik dėl to, jog nesustotų komiteto darbas.

„Aš tikrai nenorėjau kažko įžeisti ar kažkokio demaršo padaryti. Galbūt šioje vietoje neteisingai buvau suprastas“, – patikino politikas.

Su V. Mitalu kalbėjo apie galimą paramą civilinei sąjungai

Posėdžio metu S. Skvernelis taip pat pasiteiravo, ar A. Pocius su naujuoju NSGK nariu Laisvės frakcijos seniūnu Vytautu Mitalu kalbėjosi apie galimybę už paramą skiriant jį į komiteto pirmininko postą palaikyti Civilinės sąjungos įstatymą.

„Kaip ten su tuo civilinės sąjungos balsavimu? Ar tikrai buvo toks jums reikalavimas, (...) kad norint tapti pirmininku reikia už tai balsuoti. Man svarbu, kaip atsakėte jūs“, – A. Pociaus teiravosi S. Skvernelis.

A. Pocius patvirtino, kad pokalbis apie galimą paramą Civilinės sąjungos įstatymui su V. Mitalu buvo.

„Pokalbis buvo“, – patvirtino A. Pocius.

Visgi politikas tikino daugiau šios situacijos komentuoti nenorįs.

„Aš nemanau, kad čia reikia komentuoti. Aš palieku šią situaciją tiesiog kaip mudviejų su Mitalu pokalbį. Tegu būna tai tarp mūsų, ir nemanau, kad čia reikėtų eskaluoti ir į išorę išnešinėti šitų dalykų“, – sakė A. Pocius.

Parlamentaras patikino savo pozicijos vertybiniais klausimais nepakeitęs.

„Aš manau, kad, jeigu būčiau pakeitęs savo visas vertybes ir savo požiūrį, būtumėte tai pastebėjęs, bet manau, kad iki šiol tam pagrindo nelabai buvo. Tai, aš manau, kad kaip ir pradėjau, taip ir užbaigsiu su tuo pačiu požiūriu“, – sakė jis.

A. Pociaus kandidatūrą prieš pasiūlė Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija.

ELTA primena, kad buvęs NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas pareigas komitete paliko kovo pabaigoje, oficialiai iš Arvydo Anušausko perėmęs vadovavimą Krašto apsaugos ministerijai. Premjerė Ingrida Šimonytė, pasiūlydama A. Anušauskui atsistatydinti, tikėjosi, kad padaryti rokiruotę ir kad jis užims NSGK pirmininko postą, bet politikas atsisakė.

2024 04 08 11:15
Spausdinti