Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


Šeštasis sankcijų paketas: Lietuvos „dovanėlė“ Maskvos patriarchui Kirilui
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Strasbūro
Scanpix
Vladimiras Putinas (kairėje) ir patriarchas Kirilas.

Trečiadienį Strasbūre vykstančioje Europos Parlamento sesijoje Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pristatė šeštąjį ES sankcijų Rusijai paketą. Be naftos embargo ir dar kelių Rusijos bankų išbraukimo iš SWIFT sistemos, į sankcionuotų asmenų sąrašus turėtų patekti ir Rusijos ortodoksų bažnyčios vadovas patriarchas Kirilas.

„Pristatome savo šeštąjį sankcijų paketą. Pirma, mes įtraukiame aukštus kariškius ir asmenis, kurie įvykdė karo nusikaltimus Bučoje bei kurie yra atsakingi už nežmonišką Mariupolio apgultį. Tai siunčia svarbią žinią visiems Kremliaus norų vykdytojams: mes žinome, kas jūs esate ir jūs atsakysite, neišsisuksite!“ – trečiadienį ryte Europarlamente kalbėjo U. von der Leyen.

Kol kas nėra aišku, kiek asmenų ir kas konkrečiai papuls į ES sankcijų sąrašus. Vis dėlto nutekėjo informacija, kad tarp jų – karą laiminęs ir Kremliaus agresiją viešai palaikantis Maskvos patriarchas Kirilas, kurio biografijoje – KGB šešėlis. IQ žiniomis, šią mintį Europos Komisijai pakišo Lietuva ir gan ilgai ją stūmė. Diplomatų teigimu, Kirilo įtraukimas į sankcionuotų asmenų sąrašą būtų labai stiprus simbolinis žingsnis.

„Antra, mes pagaliau apsisprendėme dėl „Sberbanko“. Tai didžiausias Rusijos bankas ir apima apie 37 proc. Rusijos bankinio sektoriaus. Taip pat imsimės veiksmų prieš kitus du didžiausius Rusijos bankus. Taip mes smogsime bankams, kurie yra ypač svarbūs Rusijos finansų sistemai ir V. Putino galimybėms naikinti“, – tęsė trečiadienio kalbą Komisijos pirmininkė.

Teigiama, kad dar du minimi bankai – Maskvos kredito bankas ir Rusijos žemės ūkio bankas.

IQ žiniomis, šią mintį Europos Komisijai pakišo Lietuva ir gan ilgai ją stūmė. Diplomatų teigimu, Kirilo įtraukimas į sankcionuotų asmenų sąrašą būtų labai stiprus simbolinis žingsnis.

Taip pat planuojama uždrausti trijų didelių Rusijos valstybinių transliuotojų bet kokią veiklą ES, konsultacijų, viešųjų ryšių ir kitokias paslaugas teikiančių įmonių bendradarbiavimą su Rusijos verslu.

„Penkta – nafta. (...) Kaip žinoma, praėjusiose sankcijose mes įtraukėme anglį, šiandien mes imamės naftos. Tai nebus lengva, nes kai kurios šalys narės yra ypač priklausomos nuo rusiškos naftos, bet turime tai padaryti. Todėl šiandien mes pasiūlysime uždrausti visą rusišką naftą Europoje… – U. von der Leyen kalbą pertraukė europarlamentarų plojimai. – Tai bus visiškas rusiškos naftos draudimas tiek jūra, tiek naftotiekiais, tiek žalios, tiek perdirbtos.“

Pasak Politico.eu, planuojama uždrausti importuoti žalią naftą po šešių mėnesių, o perdirbtus naftos produktus, pavyzdžiui, benziną, – po devynių mėnesių, su išimtimis Vengrijai ir Slovakijai, neturinčioms priėjimo prie jūros ir iki 100 proc. priklausomoms nuo Rusijos naftos, tiekiamos naftotiekiu „Družba“.

Naftos embargas tapo įmanomas po to, kai apskaičiavusi savo galimybes išgyventi be rusiškos naftos tam pritarė Vokietija, o savaitgalį tam nustojo priešintis Austrija, Slovakija ir Vengrija. Tiesa, pastarosios pozicija nėra tokia vienareikšmiška, todėl dar gali iškilti sunkumų derybose tarp valstybių atstovų dėl Komisijos pasiūlyto šeštojo ES sankcijų Rusijai paketo.

Būtent trečiadienį Briuselyje ES šalių ambasadoriai susitinka kalbėtis šia tema. Lietuva, kaip ir kitos Baltijos šalys bei Lenkija, siekia kuo greičiau uždrausti naftos importą į ES, nes gaunami iš to pinigai finansuoja tiek Rusijos režimą, tiek jo karinius veiksmus Ukrainoje.

Tai jau šeštasis ES sankcijų paketas Rusijai (Baltarusijai – taip pat) dėl agresijos Ukrainoje. Jau taikomas turto įšaldymas ir draudimas keliauti 1093 asmenims, tarp kurių Rusijos vadovas V. Putinas ir užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, bei 80 subjektų. Po pereinamo laikotarpio bus taikomas visų rūšių rusiškos anglies importo draudimas. Priimtas draudimas Rusijos ir Baltarusijos krovinių vežėjams dirbti ES bei įplaukti Rusijos laivams į ES uostus (su išimtimis). Taip pat taikomi importo ir eksporto draudimai, dalis Rusijos ir Baltarusijos bankų atjungti nuo SWIFT bankinės sistemos, uždraustos Rusijos centrinio banko transakcijos ir t. t.

2022 05 04 11:12
Spausdinti