Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


SKAIDRINAM
Skaidrėjantis Seimas: V. Čmilytė-Nielsen tarsis, kaip pakeisti parlamentinių lėšų naudojimo tvarką
ELTA
Paulius Peleckis
Seimo posėdis.

Kilus skandalui dėl parlamentinių lėšų panaudojimo tvarkos, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ketina kviesti frakcijų seniūnus ir aptarti galimus šios tvarkos pakeitimus.

„Kviesiu frakcijų seniūnus, kad aptartume ne tik galimus kažkokius kosmetinius pakeitimus, bet ir kaip iš esmės galėtume pakeisti tvarką. (…) Manau, kad su seniūnais pradėsime šitą diskusiją ir į valdybą grįšime su ja. Tiesiog norėjau valdybą informuoti, kad tokios iniciatyvos imsiuosi. Manyčiau, kad tai galėtų būti toks klausimas, dėl kurio reikėtų diskutuoti visoms Seimo frakcijoms ir rasti kažkokį bendrą sprendimą, kuris užtikrintų, kad ateityje nebūtų sąlygų paslysti”, – trečiadienį Seimo valdybos posėdyje sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Parlamento vadovė teigė matanti kelis problemos sprendimo variantus, pvz. per įstatymų ar Konstitucijos pakeitimus, atsisakant Konstitucijoje įrašytos parlamentinių išlaidų tvarkos.

Jos nuomone, galimus sprendimus taip pat galėtų pasiūlyti Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

J. Razma apie idealų variantą: palikti Seimo nariams atlyginimą ir viskas

Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma mano, kad būtų tinkamas variantas, jeigu frakcijos pritartų Konstitucijos pakeitimui, tačiau tai būtų taikoma tik kitai parlamento kadencijai.

„Tai leistų tiesiog palikti Seimo nariams atlyginimą ir viskas. Jokių parlamentinių išlaidų su atsiskaitymais. Jeigu tvarkingai judėsime ta kryptimi, akivaizdu, kad tai galiotų tik kitai kadencijai. Todėl manyčiau, kad vis dėlto reikėtų susitvarkyti su dabartine tvarka, papildant ją kai kuriomis nuostatomis, kad ji galiotų dar šioje kadencijoje”, – Seimo valdybos posėdyje sakė J.Razma.

Jis taip pat iškėlė problemą dėl Seimo narių nupirktos kompiuterinės technikos likimo tuo atveju, jei parlamentaras nebus perrinktas kitai kadencijai.

„Esminis klausimas yra neapibrėžtumas, kas atsitiks su Seimo nario supirkta technika, jeigu jis nebeišrenkamas kitai kadencijai. Kai kurie Seimo nariai pasakė, kad jie grąžins kanceliarijai, bet tai nėra nustatyta. Reikėtų diskutuoti, ar sudaryti galimybę Seimo nariui išsipirkti techniką už likutinę vertę, nes nebūtinai ta įranga, kurią Seimo narys turi, kanceliarijai atrodys reikalinga. Gal kiti Seimo nariai jos nepageidaus?” – svarstė J. Razma.

Jo nuomone, taip pat reikėtų konkretizuoti Seimo suvenyrų išdavimo tvarką.

ELTA primena, kad iniciatyvai „Skaidrinam“ pasiekus Seimą, visuomenininkas Andrius Tapinas paviešino informaciją apie dalies politikų pirkinius už parlamentinei veiklai skirtas lėšas. Kai kurie Seimo nariai, baigiantis kadencijai, suskubo įsigyti kompiuterinės, telefoninės įrangos, garso aparatūros.

„Skaidrinam“ iniciatyvos komanda antradienį pasidalino parlamentaro Justo Džiugelio parlamentinių lėšų ataskaita, kurioje matyti, jog per trejus metus ataskaitos spausdinimui ir platinimui jis išleido daugiau kaip 23 tūkst. eurų. Pats J. Džiugelis atmetė kaltinimus dėl galimai neskaidraus parlamentinių lėšų naudojimo.

2024 02 21 10:35
Spausdinti