Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


VILNIUS
Sostinės konservatoriai ir „laisviečiai“ pasirašė koalicijos sutartį
ELTA
Vilniaus miesto savivaldybė

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) ir Laisvės partijos frakcijos Vilniaus miesto taryboje pirmadienį padėjo parašus po koalicijos sutartimi.

„Yra pasiektas susitarimas dėl valdančiosios koalicijos sudarymo, pasibaigus savivaldybės tarybų ir merų rinkimams. Pasirašėme sutartį tarp dviejų frakcijų“, – iš karto po sutarties pasirašymo žurnalistams teigė išrinktasis Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

„Mes turime 28 narių koaliciją iš 51. Tai leidžia mums turėti stabilią ir dirbančią daugumą, pirmiausia grįstą ideologiniais panašumais ir supratimu, kaip miestas turi vystytis“, – pridėjo jis.

„Po rinkimų turėjome intensyvias derybas. Susitarimas šiandien yra pasiektas ir iš esmės yra pasidalinta konkrečiomis pozicijomis. Bet pirmiausia mes derybas pradėjome ir vedėme dėl darbų programos, kurią esame viešai paskelbę. Tai yra, ką mes įsipareigojame ir ko mes sieksime per ateinančius ketverius metus“, – akcentavo V. Benkunskas.

Politikas sakė, kad didelis dėmesys bent jau pirmaisiais naujosios valdžios metais bus skiriamas transporto sričiai, judėjimo infrastruktūrai bei viešojo transporto gerinimui.

„Išskirtinis dėmesys, tiek politinis, tiek administracinis, bus skirtas mūsų svarbiausiems projektams, kurie yra pradėti arba artimiausiu metu bus pradėti. Tai yra nacionalinis stadionas, nacionalinė koncertų salė Taip pat viena iš naujovių – kino paviljonas, kurį sieksime pastatyti ir turėti per ateinančius ketverius metus. Be abejo, didelis dėmesys bus skiriamas švietimo sričiai, tie darbai, kurie yra pradėti tiek infrastruktūros, ugdymo kokybės gerinimo srityse, bus tęsiami. Už šitą sritį bus atsakingi kolegos partneriai – Laisvės partijos atstovai“, – sakė V. Benkunskas

Koalicijos programoje numatyta 12 tikslų naujajai miesto valdžiai. Tarp užsibrėžtų tikslų – siekis pagerinti sąlygas susisiekimui pėsčiomis bei skirtingomis transporto priemonėmis, didinti sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą ir kokybę, užsimota iki 2030 m. tapti nulinio poveikio klimatui miestu ir t. t. Kiekvienam tikslui įgyvendinti iškelti konkretūs uždaviniai.

Frakcijoms pavyko susitarti dėl vienodo vicemerų skaičiaus savivaldybėje – po 2 vicemerus turės tiek konservatorių, tiek Laisvės partijos frakcijos. Laisvės partijos frakcijos deleguotų vicemerų atsakomybių numatytos sritys – švietimas ir sportas.

Iš aštuonių Vilniaus savivaldybės taryboje esančių komitetų, konservatoriai pirmininkus deleguos į 5, o Laisvės partijos frakcija – 3 komitetus. „Laisviečių“ deleguoti pirmininkai vadovaus Sveikatos, Miesto ūkio ir Miesto plėtros komitetams.

Valdančiajai koalicijai Vilniaus savivaldybės taryboje priklausys 28 iš 51 tarybos narių – 19 konservatorių ir 9 „laisviečiai“.

Konservatoriai siūlė į valdančiąją koaliciją jungtis ir 4 į tarybą išrinktiems Lietuvos socialdemokratų partijos atstovams. Visgi Vilniaus socialdemokratų taryba nusprendė nepriimti iš konservatorių gauto kvietimo pradėti derybas dėl valdančiosios koalicijos Vilniuje.

Pasak jų, sprendimas buvo priimtas vadovaujantis ideologiniais skirtumais tarp socialdemokratų ir valdančiąją ašį sudarančių partijų bei vilniečių poreikių turėti alternatyvią, visiems miesto gyventojams atstovaujančią ir girdimą politinę jėgą.

2023 04 17 14:21
Spausdinti