Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


ARVYDO ANUŠAUSKO APKLAUSA
STT tikslina duomenis dėl galimos korupcijos krašto apsaugos sistemoje
ELTA
Dainius Labutis/ELTA
STT direktorius Linas Pernavas.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) patviritino, kad dėl galimos korupcijos krašto apsaugos sistemoje apklausimas besitraukiantis ministras Arvyda Anušauskas.

Apie tai žurnalistus po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda informavo STT vadovas Linas Pernavas.

„Šiuo metu kalbamės su krašto apsaugos ministru. Ikiteisminis tyrimas nėra pradėtas, turime pareiškimą ir tikriname tą informaciją, kalbamės su tais asmenimis. Jie duoda parodymus“, – žurnalistams po susitikimo su prezidentu trečiadienį teigė L. Pernavas.

„Tikriname savaitgalį pasirodžiusią informaciją. Šiuo metu atliekami tam tikri procesiniai veiksmai. Kai jie bus atlikti, bus priimtas galutinis sprendimas“, – aiškino jis.

Kaip pranešta anksčiau, STT antradienį apklausė ir Seimo narį Raimundą Lopatą.

„Raimundas Lopata yra parašęs raštą Krašto apsaugos ministerijai ir uždavęs eilę tam tikrų klausimų. Šis raštas buvo persiųstas Specialiųjų tyrimų tarnybai. Kadangi ta informacija buvo minima ir savaitgalį, tai Specialiųjų tyrimų tarnyba ir būtent tikrina tą informaciją“, – sakė STT vadovas, pažymėdamas, jog kreipimasis dėl R. Lopatos buvo vienintelis, kurį Krašto apsaugos ministerija (KAM) perdavė tarnybai.

Klausiamas, ar STT ketina apklausti ir daugiau Seimo narių, L. Pernavas nurodė, jog tai priklausys nuo apklausų metu gautos informacijos.

Sprendimas, ar pradėti ikiteisminį tyrimą, bus priimtas po 10 dienų

Kaip ELTA skelbė anksčiau, generalinė prokurorė Nida Grunskienė pavedė STT atlikti patikrinimą dėl A. Anušausko paskelbtos informacijos. Pasak prokurorės, sprendimas, ar pradėti ikiteisminį tyrimą, bus priimtas per 10 dienų.

„Yra 10 dienų terminas, kuomet apklausiami asmenys jokio statuso šiuo metu neturi. Po 10 dienų bus priimtas sprendimas“, – trečiadienį žurnalistams Prezidentūroje teigė N. Grunskienė.

„Sprendimai gali būti du: arba atsisakymas pradėti ikiteisminį tyrimą, arba pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jeigu bus priimtas nutarimas atsisakyti, tuomet prokuroras patikrins priimto sprendimo teisėtumą ir pagrįstumą. Jeigu bus pradėtas ikiteisminis tyrimas, tuomet jau prokuroras vadovaus pradėtam ikiteisminiam tyrimui“, – pabrėžė ji.

ELTA primena, kad šeštadienį iš pareigų pasitraukiantis krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pareiškė darbo ministerijoje metu susidūręs su „grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais“.

„Man teko užtrenkti duris kompanijoms, kurios mėgino neteisėtų atlygių siūlymu papirkinėti krašto apsaugos darbuotojus. Bet jos rado atviras duris pas kitus politikus, o Krašto apsaugos ministerija iškart gavo politikų pasiūlymus ir laiškus „daugiau kalbėtis“, – kalbėjo ministras, informuodamas, kad apie tai yra perdavęs informacijos ir Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT).

Ši savo ruožtu pranešė, kad šiuo metu ikiteisminių tyrimų, susijusių su Krašto apsaugos ministerija (KAM), nėra pradėjusi. Visgi, tarnyba patvirtino iš ministerijos sulaukusi informacijos apie Seimo narį Raimundą Lopatą.

Pastarasis tvirtino, kad nėra aišku, ar STT analizuojami duomenys susiję su juo pačiu, ar su galima korupcija pačioje KAM. Visgi, antradienį, tikslinant aplinkybes, STT politiką apklausė kaip liudytoją.

2024 03 20 11:06
Spausdinti