Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


KETVIRTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Susprogdintas tiltas Kryme, aistros dėl mokesčių reformos ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Unsplash

Svarbiausių birželio 22-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Parengtas NATO viršūnių susitikimo Vilniuje deklaracijos juodraštis

Šią savaitę NATO parengė Aljanso viršūnių susitikimo Vilniuje deklaracijos juodraštį. Dėl jo prasidėjo derybos, tačiau daugiau detalių su BNS naujienų agentūra kalbėję šaltiniai atskleisti negalėjo. Lietuva tikisi, kad per viršūnių susitikimą Vilniuje bus patvirtintas sprendimas šalyje dislokuoti didesnį karių skaičių, rekomendacija Aljanso valstybėms narėms gynybai skirti 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) taps reikalavimu, taip pat kad bus patvirtinta Ukrainos narystė Aljanse.

Scanpix
NATO vėliava.

Per viršūnių susitikimą bus svarstoma ir naujojo NATO vadovoo kandidatūra – dabartinis vadovas Jensas Stoltenbergas teigė iš šių pareigų pasitrauksiantis. Vienu rimčiausių kandidatų laikytas britų gynybos ministras Benas Wallace'as teigė nebekandidatuosiantis į NATO vadovo postą, nes Aljansas nori pratęsi J. Stoltenbergo kadenciją.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Adomas Bužinskas teigė, kad per NATO viršūnių susitikimą į Vilnių atvyks apie 5 tūkst. žmonių. Dėl planuojamų eismo ribojimų jis rekomendavo vilniečiams tomis dienomis (liepos 11–12 d.) dirbti iš namų.

Susprogdinta viena svarbiausių rusų susisiekimo šakų tarp Chersono ir Krymo

Ukrainoje, Rusijos okupuotame Chersono regione, susprogdintas Čonharo tiltas, esantis vienas svarbiausių kelių rusų pajėgoms tarp Krymo pusiasalio ir Chersono srities. Rusija dėl išpuolio kaltina Ukrainą. Maskvos paskirto gubernatoriaus teigimu, aukų nėra.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis perspėjo gavęs žvalgybinės informacijos, kad rusų pajėgos ruošia „teroro akto“ scenarijų Zaporižios atominėje elektrinėje. Akto metu pasklistų radioaktyvioji spinduliuotė. Ukrainiečių diplomatas Valerijus Čalijus teigė, kad tokia grėsmė visuomet išlieka reali.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda Europos Vadovų Taryboje ragino galvoti apie dar vieną sankcijų paketą Rusijai, į jį įtraukiant ir rusų branduolinės energetikos milžinę „Rosatom“. ES trečiadienį sutarė dėl vienuolikto sankcijų invaziją Ukrainoje tęsiančiai Rusijai paketo, apimančio priemones, nukreiptas prieš anksčiau priimtų sankcijų apeidinėjimą.

Ekonomikos ministerija praneša, kad bendra humanitarinė, karinė ir ekonominė Lietuvos parama Ukrainai peržengė 1 mlrd. eurų ribą ir siekia 1,42 proc. 2022-ųjų BVP.

Seimo liberalai ketina peržiūrėti mokesčių reformos paketą

Laisvės partijos ir Liberalų sąjūdžio atstovai norės peržiūrėti mokesčių reformos paketą, kuris Seime peržengė pateikimo stadiją. Jų teigimu, netenkina individualios veiklos ir dideles pajamas gaunančių asmenų apmokestinimas. Vyriausybė trečiadienį pritarė kelerius metus rengtam ir šiemet bent du kartus tikslintam mokesčių reformos projektui. Pirmą kartą Ministrų kabineto posėdyje apsvarstytas paketas kitą savaitę bus teikiamas Seimui.

2023 06 22 17:30
Spausdinti