Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


PAGAMINTA LIETUVOJE
Sutartis su „Rheinmetall“ – pasirašyta: statybos gali būti pradėtos dar šiemet
IQ BNS ELTA
ELTA / Julius Kalinskas
Maximilian Froch ir Ingrida Šimonytė.

Antradienį ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas ir įmonės „Rheinmetall“ atstovas Maximilian Froch pasirašė ketinimo protokolą dėl Vokietijos gynybos pramonės atstovės amunicijos gamyklos statybų Lietuvoje.

Šiuo metu protokolo turinys yra neviešinamas. A. Armonaitė susitarimo konfidencialumą grindė tuo, kad „kai kurie elementai paliečia paslaptis tiek komercines, tiek Lietuvos nacionalinio saugumo srityje“.

Kaip teigė premjerė Ingrida Šimonytė, nors šis dokumentas rodo ryžtą, prireiks daug darbo, kol „Rheinmetal“ gamykla pradės veiklą Lietuvoje, o ceremonijoje premjerė pacitavo Rusijos invazijai Ukrainoje besipriešinantį Volodymyrą Zelenskį, teigusį, jog „mes turime daryti viską, kad laisvė būtų geriau apginkluota nei tironijos“.

„Šiandien mes galime pažymėti tarpinę stotelę – pasirašymą. Po jo darbas tęsis labai intensyviai, kol galėsime pasveikinti šios įmonės gamybos vietą Lietuvoje“, – teigė I. Šimonytė.

Ji teigė besitikinti, kad „Rheinmetall“ gamykla reikšmingai papildys Europoje plėtojamų gynybos pramonės iniciatyvų sąrašą, o A. Armonaitė pridūrė, kad „Rheinmetall“ investicija bus viena didžiausių Lietuvos istorijoje, ir didžiausia tarp gynybos pramonės įmonių.

Julius Kalinskas/ELTA
Maximilian Froch, Ingrida Šimonytė, Aušrinė Armonaitė, Laurynas Kasčiūnas.

A. Armonaitė tvirtino, kad „Rheinmetall“ pasirinkimas parodo tiek pasitikėjimą Lietuvos žmonių kompetencijomis, tiek tikėjimą, kad tai saugi šalis investicijoms.

Pasak jos, Vokietijos įmonės investicija yra įrodymas, kad bendrovė „tiki Lietuvos talentingais žmonėmis ir tiki, kad Lietuva yra saugi šalis reikšmingoms investicijoms“.

„Esame pasiruošę toliau dirbti su įmone, kad ši sėkmės istorija greitai įvyktų“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Ji taip pat pranešė pasirašiusi įsakymą, kuris leis valstybei pradėti derybas su „Rheinmetall“ dėl investicinės sutarties.

A. Armonaitė anksčiau teigė, kad Lietuva tikėtųsi pagrindinius darbus, įskaitant gamyklos statybas, pradėti dar šiemet.

Anot jos, „Rheinmetall“ ketinama statyti 155 mm amunicijos gamykla nėra standartinė investicija, todėl projekto valdymas gali užtrukti ilgiau, nei tuomet, kai Lietuva investicijas priimdavo rekordiniu greičiu.

*****susije*****

Praėjusią savaitę Seimas po pateikimo pritarė įstatymų pataisoms, kurios sudarytų palankesnes sąlygas „Rheinmetall“ kuo greičiau pradėti veiklą Lietuvoje. Šis projektas į Seimo plenarinių posėdžių salę turėtų grįžti balandžio 18 d.

Amunicijos gamyklą svarstoma statyti Radviliškio rajone, netoli Baisogalos, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto valdomoje valstybinėje žemėje. Vyriausybės atstovai teigia, jog tai viena iš svarstomų vietų.

„Rheinmetall“ taip pat pateikė paraišką pripažinti gamyklą svarbiu investiciniu projektu, kuriems paprastai taikomos specialios verslo ir kitokios sąlygos.

Seimas praėjusią savaitę pradėjo svarstyti pataisas, sudarančias palankesnes sąlygas dideliems Vakarų ginklų ir šaudmenų gamintojams kuo greičiau Lietuvoje statyti savo gamyklas.

2024 04 16 14:20
Spausdinti