Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


ŠVELNIOJI GALIA
Švelnioji galia: Lietuva užima 61-ą vietą pasaulio reitinge
ELTA
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

Naujausias Švelniosios galios indekso tyrimas parodė, kad Lietuva išlaiko aukštas šio reitingo pozicijas, o jos įtaka per paskutiniuosius metus dar labiau sustiprėjo.

Tarp vertintų 193 pasaulio šalių reitinge Lietuvai atiteko 61 vieta. Gyventojai iš daugiau nei 100 pasaulio valstybių, kuriose buvo atliktas tyrimas, įvertino Lietuvos įtakos augimą pasaulinėje arenoje – pagal šį rodiklį Lietuva pakilo per 16 pozicijų, iš 80 į 64 vietą.

„Lietuva matoma kaip įtakinga tarptautinėje arenoje, aplinkai draugiška ir siekianti išsaugoti planetą. Rekomendacijų šalyje investuoti, dirbti, studijuoti ar ją aplankyti kategorijoje Lietuvai atiteko aukšta 52 vieta tarp 193 pasaulio šalių. Vertinamas ir mūsų valstybės moralinis stuburas ginant demokratines vertybes, suteikiant pagalbą kitoms šalims“, – pranešime spaudai cituojamas Vyriausybės Komunikacijos departamento vadovas Marius Gurskas.

Prieš metus Lietuva fiksavo didžiausią šuolį šiame indekse, kuomet rezultatai žymiai gerėjo visose indekso kategorijose ir šalis pakilo per 27 vietas – iš 87 į 60 vietą, 2022 metais –t arptautinių santykių kategorijoje. Pastarojoje kategorijoje Lietuva pakilo į 37 poziciją.

Švelniosios galios indekso tyrimas atspindi daugiau nei 170 tūkst. respondentų iš daugiau nei 100 pasaulio šalių nuomonę, vertinant šalies žinomumą, reputaciją, įtaką bei rezultatus pagal aštuonis pagrindinius švelniosios galios rodiklius: verslą ir prekybą, valdymą, tarptautinius santykius, kultūrą ir paveldą, žiniasklaidą ir komunikaciją, švietimą ir mokslą, žmones ir vertybes, tvarią ateitį.

2024 02 29 12:31
Spausdinti