Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


DIPLOMATIJA
Taivaniečių atstovybė Lietuvoje pradeda darbą
BNS
BNS
Taivano atstovybės darbuotojai.

Darbą Lietuvoje ketvirtadienį pradeda Taivaniečių atstovybė, pranešė Taivano Užsienio reikalų ministerija.

Atstovybės atidarymas pabrėžia „naują ir daug žadantį dvišalių Taivano ir Lietuvos santykių kursą“, teigiama pranešime.

Atstovybės vadovu paskirtas Ericas Huangas, taip pat vadovaujantis Taibėjaus atstovybei Latvijoje.

Taivaniečių atstovybė Vilniuje pristatoma kaip Taibėjaus biuras plėtoti prekybiniams ryšiams, bet ji taip pat tvarkys konsulinius klausimus.

Lietuvos sprendimas leisti Taivano salos atstovybei šalyje veikti taivaniečių vardu pykdo Kiniją, protestuojančią dėl bet kokių Taivano mėginimų veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Kitur pasaulyje Taivano atstovybės veikia sostinės Taibėjaus vardu, nusistovėjus tarptautiniam sutarimui, kad toks pavadinimas neprieštarauja „vienos Kinijos“ politikai, neleidžiančiai Taivano traktuoti kaip atskiros valstybės.

Prieš kelis mėnesius Kinija atšaukė savo ambasadorių šalyje ir pareikalavo, kad Lietuva padarytų tą patį. Ambasadorė Diana Mickevičienė į Vilnių konsultacijoms grįžo rugsėjo pradžioje.

Ryšiai

Lietuvos verslininkai sako, kad dėl Vilniaus ir Pekino nesutarimų prekyba su šia Azijos šalimi gerokai apsunko.

Tačiau Vyriausybė tikisi, kad plėtojant santykius su Taivanu šalies įmonėms pavyks atrasti naują perspektyvią rinką.

Spalio pabaigoje Lietuvoje viešėjo Taivano verslo delegacija, žvalgiusi galimybes investuoti ir ieškojusi prekybos partnerių tarp Lietuvos įmonių.

„Taivanas ir Lietuva turi didžiulį bendradarbiavimo potencialą įvairiose srityse, tokiose kaip puslaidininkiai, lazeriai, fintech ir daugelis kitų“, – teigiama Taivano Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Anot ministerijos, Lietuvos ir Taivano atstovų per taivaniečių vizitą pasirašyti šeši bendradarbiavimo memorandumai kuria „tvirtą pamatą stipresniems mūsų ryšiams“.

„Taivanas brangins ir stiprins šią naują draugystę, pagrįsta mūsų bendromis vertybėmis“, – rašoma pranešime.

Lietuva taip pat siuntė Taivanui vakcinų nuo koronaviruso.

URM: taivaniečių atstovybė Vilniuje diplomatinio statuso neturės

Taivaniečių atstovybė Vilniuje atidaryta, siekiant plėtoti ekonominius ryšius su Indijos ir Ramiojo vandenyno regiono šalimis, tačiau diplomatinio statuso ji neturės, teigia Užsienio reikalų ministerija (URM).

„Mes siekiame megzti tampresnius ryšius Azijos regione arba Indijos-Ramiojo vandenyno regione. Ne taip seniai pradėjo darbą ambasada Australijoje, ketiname gal dar net šiais metais atidaryti ambasadą Pietų Korėjoje, kitais metais – Singapūre ir tikriausiai kažkada ateityje ir atstovybę Taibėjuje“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, komentuodamas Taivaniečių atstovybės atidarymą.

Jo teigimu, Kinija informuota apie šios atstovybės veiklos pradėjimą Vilniuje.

Anot G. Landsbergio, kol kas nesulaukta jokios Kinijos reakcijos į tai, nefiksuota ir didesnio kibernetinių atakų pavojaus lygio.

Užsienio reikalų ministras teigė, kad valstybės interesas yra megzti stipresnius ryšius su demokratiniais kraštais.

„Manome, kad ekonominiai ryšiai, sudaryti su demokratinėmis valstybėmis, yra tvaresni, ilgaamžiškesni, jie yra labiau grįsti teisės viršenybės principu, dėl to yra labiau atitinkantys Lietuvos interesus“, – kalbėjo jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 18 11:23
Spausdinti