Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


ŪKININKŲ PROTESTAS
Tęsiasi ūkininkų kova su Vyriausybe: Vilniaus centre – protestuotojai su traktoriais
BNS
Julius Kalinskas/ELTA
Ūkininkų protestas Vilniuje.

Lietuvos žemdirbiams tęsiant sausio pradžioje pradėtą protesto akciją, į Vilniaus centrą antradienį sugužėjo ūkininkai su traktoriais.

Nuo maždaug 10 val. ryto Gedimino prospektu su policijos palyda į savo vietas garsiai signalizuodamos važiuoja traktorių kolonos. Vėliau jos stovės tam skirtose vietose, o trečiadienį ir ketvirtadienį prie Vyriausybės rūmų vyks protesto renginiai.

„Dalis traktorių jau yra rikiuojama Gedimino prospekte. Dalis traktorių laukia, kol juos palydės ir tikrai žinau, kad dalis traktorių dar važiuoja, yra nepasiekę Vilniaus. (...) Tiksliai nepasakysiu (kiek technikos šiuo metu yra Gedimino prospekte – BNS), nes viskas greitai keičiasi, bet tikrai jau yra keli šimtai“, – BNS antradienį sakė akcijos organizatorės – Lietuvos žemės ūkio tarybos darbo grupės narys Dainius Arlauskas.

Anot jo, protesto mastas jau pranoko planus – į sostinę gali suvažiuoti apie 1 tūkst. traktorių ir kitos sunkiosios technikos.

„Gedimino prospekte leidimas yra išduotas 500 transporto priemonių kartu su Privačių miškų savininkų asociacija. (...) Tačiau manome, kad galbūt pavyks ir daugiau sustatyti. Į Vilnių, manom, važiuoja per tūkstantį traktorių. (...) Bus nukreipinėjami į gretimas aikšteles, kad kuo mažiau vilniečiams keltų nepatogumų“, – sakė D. Arlauskas.

Kai kurie traktoriai iškėlę Lietuvos vėliavas, kiti pasikabinę plakatus su užrašais: „Nėra ūkininkų, nėra maisto, nėra ateities“, „PIENUI – kainą teisingą. ŪKININKUI – ateitį prasmingą!“, „Iki 2020 m. VISI ministrai palaikė gyvulininkystę. Tada į valdžią atėjo Kęstutis...“.

Kiek anksčiau LRT radijas pranešė, kad viena sunkiosios technikos kolona – apie 50 traktorių – pajudėjo nuo Avižienių ir važiuoja link Gedimino prospekto.

Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas išvakarėse BNS sakė, kad į Vilnių turėtų suvažiuoti daugiau kaip 800 vienetų įvairios technikos.

Trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 11 iki 16 val. prie Vyriausybės rūmų vyks ūkininkų ir jų rėmėjų protesto akcija. Joje, įvairiais duomenimis, tikimasi nuo dviejų iki penkių tūkstančių dalyvių.

Nuo antradienio iki penktadienio dalyje Gedimino prospekto bus ribojamas eismas.

Ūkininkai protestuoja prieš Vyriausybės vykdomą žemės ūkio politiką, padidintą suskystintų naftos dujų akcizą, daugiamečių pievų atstatymą, ragina spręsti pieno krizę ir kitas problemas.

2024 01 23 11:12
Spausdinti