Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Trečiadienio kaleidoskopas: energetika, V. Zelenskis Lenkijoje ir kitos svarbiausios dienos naujienos
BNS
ELTA
IQ
Dainius Labutis/ELTA
D. Kreivys.

Svarbiausių balandžio 5-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Solidarumo mokestis. Trečiadienį Vyriausybė pritarė Finansų ministerijos ir Lietuvos banko (LB) siūlomam bankų solidarumo įnašui. Tam pritarė visi ministrai išskyrus ekonomikos ir inovacijų ministrę Aušrinę Armonaitę, kuri susilaikė. Įstatymo projektas Seimo plenarinių posėdžių salėje, pateikimo stadijoje, turėtų būti pristatytas balandžio pabaigoje.

Energetika. Energetikos ministras Dainius Kreivys trečiadienį teigė, kad per artimiausius dešimtmečius Lietuva taps elektros energijos eksportuotoja. Pasak jo, ateityje Baltijos šalys kartu su Šiaurės šalimis, Prancūzija ir Ispanija turės elektros energijos perteklių. Šiaurės ir Baltijos jūros ateityje Europai pateiks iki 50 proc. visos elektros, o 2040–2050 m. 20–30 proc. Lietuvos ekonomikos sudarys energetikos produktų eksportas.

D. Kreivys prognozuoja, kad šiuo metu itin žemos elektros energijos kainos vasaros metu turėtų augti. Nepaisant to, anot ministro, šie metai bus „žymiai energetiškai lengvesni“. Pratęsti kompensacijų mechanizmo neplanuojama.

Lietuva taip pat pratęsia derybas su Švedija dėl pasidalijimo perteklinėmis elektros gamintojų pajamomis, tai padaryti nurodžius Europos Komisijai. Lietuva iš Švedijos importuoja daugiausia elektros energijos. Tikėtina, kad susitarusi su Švedija Lietuva galėtų pretenduoti tik į „viršpelnius“ už gruodį – Švedijos ketvirtoje kainų zonoje, iš kurios „NordBalt“ jungtimi elektra tiekiama į Lietuvą, vidutinė jos kaina tuomet siekė apie 248 eurus už 1 MWh, sausį–kovą ji svyravo nuo 81,8 iki 93,3 euro.

Prezidentas ir LKP. Žurnalistas Dovydas Pancerovas trečiadienį paviešino dokumentus, nurodančius, kad prezidentas Gitanas Nausėda 1988 m. įstojo į Lietuvos komunistų partiją. D. Pancerovas taip pat atkreipia dėmesį, kad G. Nausėda VRK anketoje nenurodė priklausęs Komunistų partijai, nors ten yra su partiškumu susijęs klausimas. Prezidentūra aiškina, kad prasidėjus Sąjūdžiui prezidentas partijos veikloje nedalyvavo.

Vizitas Lenkijoje. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį atvyko vizito į Lenkiją, kur turėtų susitikti su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda, premjeru Mateuszu Morawieckiu, ministrais ir Seimo bei Senato pirmininkais. Numatomas ir V. Zelenskio susitikimas su Lenkijoje gyvenančiais ukrainiečiais. A. Duda įteikė V. Zelenskiui seniausią ir garbingiausią Lenkijos civilinį apdovanojimą – Baltojo erelio ordiną. Apie šį vizitą, skirtingai nei ankstesnius JAV, Jungtinėje Karalystėje, Belgijoje ir Prancūzijoje, buvo pranešta iš anksto. Šis vizitas atskleidžia didėjantį Lenkijos tarptautinį vaidmenį naujoje saugumo tvarkoje.

Atsisveikinimas. Sekmadienį Suomijos premjerės Sannos Marin Socialdemokratų partijai pralaimėjus visuotinius rinkimus, ji paskelbė apie pasitraukimą iš partijos pirmininko pareigų. S. Marin teigė ir toliau dirbsianti įstatymų leidėja, nepaisant spėlionių, kad jai gali būti pasiūlytas koks nors aukštas tarptautinis postas.

Kaltinimai D. Trumpui. Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį nepripažino savo kaltės dėl 34 baudžiamųjų jam pateiktų kaltinimų. Jo teigimu, šie kaltinimai yra mėginimas teisiniu būdu susidoroti su politiniu oponentu. D. Trumpas apkaltintas tuo, kad prieš pat 2016 m. prezidento rinkimus organizavo finansinę schemą ir siekė nutildyti moteris, su kuriomis turėjo nesantuokinių ryšių. Tačiau D. Trumpui gali būti pateikti valstybiniai ir federaliniai baudžiamieji kaltinimai ir dėl kitų tyrimų: reketo, 2021 m. sausio 6 d. vykusio Kapitolijaus šturmo kurstymo, nacionalinio saugumo dokumentų tvarkymo.

Turtingiausias – prancūzas. Po kelerių metų pertraukos „Forbes“ turtingiausių pasaulio žmonių sąraše pirmą vietą užėmė mažmeninės prekybos sektoriaus atstovas – prancūzas Bernard’as Arnault. Jis vadovauja LVMH grupei, kuriai priklauso 75 mados ir kosmetikos prekių ženklai. Jo turtą „Forbes“ įvertino 211 mlrd. JAV dolerių. Antroje vietoje liko bendrovės „SpaceX“ ir elektromobilių gamintojos „Tesla“ įkūrėjas amerikietis Elonas Muskas (180 mlrd. dolerių), trečioje – elektroninės prekybos milžinės „Amazon“ vadovas amerikietis Jeffas Bezosas (114 mlrd. dolerių).

2023 04 05 16:30
Spausdinti