Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Trečiadienio kaleidoskopas: Lietuvos ekonomika, R. Pratasevičiaus bausmė ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Freepik

Svarbiausių gegužės 3-iosios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Lietuvos ekonomika. Po to, kai antradienį paskelbti techninę recesiją Lietuvoje patvirtinantys pirmojo metų ketvirčio bendrojo vidaus produkto duomenys, nebėra abejonių, kad šiemet Lietuvos ekonomika susitrauks, tvirtina SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas.

„Infliacija mūsų šalyje slopsta ir jau vasarą bus mažesnė už metinį vidutinio darbo užmokesčio pokytį. Darbo rinkoje padėtis kol kas stabili, tačiau nedarbas artimiausiais ketvirčiais didės. JAV ir euro zona pirmą ketvirtį išvengė recesijos, bet lūkesčiai dėl pokyčių artimiausiais ketvirčiais ir toliau yra atsargūs. Dėl padidėjusių palūkanų normų ir prognozuojamos prastesnės darbo rinkos padėties šiemet euro zonos ekonomika augs 0,6 proc., o JAV – 0,7 proc.“, – pabrėžė T. Povilauskas.

Antradienį paskelbti 2023 m. pirmojo ketvirčio BVP duomenys buvo daug prastesni, negu tikėtasi. Per ketvirtį BVP susitraukė 3 proc., o per metus – net 3,6 proc., kaip teigė ekonomistas.

Baltarusijos opozicija. Baltarusijos teismas trims opozicijos žiniasklaidos platformos NEXTA įkūrėjams, tarp jų – Lietuvoje gyvenusiam Ramanui Pratasevičiui, skyrė nuo aštuonerių iki 20 metų kalėjimo bausmes. R. Pratasevičius, sulaikytas 2021-ųjų gegužę Minske nutupdžius iš Graikijos į Lietuvą skrendantį „Ryanair“ lėktuvą, sulaukė aštuonerių metų kalėjimo bausmės. Jis teistas dėl kaltinimų neramumų organizavimu ir sąmokslo užgrobti valdžią.

Kiti kaltinamieji, užsienyje gyvenantys Sciapanas Pucila ir Janas Rudzikas, buvo teisiami už akių, jiems atitinkamai skirtos 20 ir 19 metų kalėjimo bausmės. Teisėjas Viačaslavas Tuleika pripažino R. Pratasevičių, S. Pucilą ir J. Rudziką kaltais dėl viešų raginimų užgrobti valstybės valdžią, prezidento įžeidimo, melagingos informacijos apie Baltarusiją skleidimo ir kitų nusikaltimų.

„Jis yra režimo įkaitas nuo pat „Ryanair“ lėktuvo užgrobimo“, – po nuosprendžio sakė opozicijos atstovė Sviatlana Cichanouskaja. „Baltarusijos režimas vėl demonstruoja teisingumo nepaisymą, nuteisdamas tris žurnalistus per suklastotą teismo procesą Spaudos laisvės dieną“, – pareiškė ji tviteryje.

„Vienareikšmiškai smerkiame. (...) Istorija paini, mes ją vertinome nuosekliai, kad jis yra represijų auka, nepaisant to, kas buvo skleidžiama režimo ar ką jis buvo verčiamas sakyti“, – BNS trečiadienį teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

JAV. Kaip praneša savaitraštis „The Economist“, ketvirtadienį „Anthropic“, „Alphabet's Google“, „Microsoft“ ir „OpenAI“ vadovai susitiks su Amerikos viceprezidente Kamala Harris ir kitais Joe Bideno administracijos pareigūnais. Susitikimo metu bus aptartos su dirbtiniu intelektu susijusios problemos. Baltieji rūmai tikisi, kad jų įmonės, pradėjusios kurti dirbtinio intelekto pokalbių robotus, „užtikrins, kad jų produktai būtų saugūs“. O „LinkedIn“ ir dirbtinio intelekto tyrimų bendrovės „DeepMind“ įkūrėjai pristatė dar vieną naują pokalbių robotą „Pi“.

Klimato kaita. Pasaulinės meteorologijos organizacijos duomenimis, El Niño – klimato reiškinys, kuris kas dvejus–septynerius metus pasireiškia pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje ir daro įtaką orams visame pasaulyje – greičiausiai atkeliaus rugsėjo pabaigoje. Dar nėra aiškaus vaizdo, koks stiprus bus El Niño reiškinys ir kiek ilgai jis tęsis, tačiau net ir gana švelnus šis reiškinys gali turėti įtakos kritulių ir temperatūros pokyčiams visame pasaulyje. Pastarąjį kartą šis reiškinys pasireiškė 2018–2019 m. JT paragino pasaulį pasirengti ekstremalesniems orams.

2023 05 03 16:30
Spausdinti