Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Trečiadienio kaleidoskopas: naujo Vyriausybės modelio paieškos, EK kritika ir įšaldyta parama
IQ
Dainius Labutis/ELTA
Gabrielius Landsbergis atsakymų neturi.

Svarbiausių gegužės 24-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Vyriausybės krizė. Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) vadovas, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad klausimas, kas būtų siūlomas premjeru atsistatydinus Ingridai Šimonytei, yra per ankstyvas. Jo teigimu, galimi įvairūs variantai, tiek „naujas senas premjeras“, tiek techninė Vyriausybė, kai ministrais skiriami ne politikai, o savo srities profesionalai. G. Landsbergis negalėjo atsakyti į klausimą, ar I. Šimonytė sutiktų pakartotinai eiti pareigas, sakė, kad teirautis reikėtų jos pačios.

Konservatoriai siūlo rengti pirmalaikius Seimo rinkimus, argumentuodami siekiu perkrauti politinę sistemą po žiniasklaidos tyrimų, sukėlusių abejonių dėl to, ar Lietuvos savivaldybių tarybų nariai skaidriai naudoja kanceliarines išmokas. Premjerė I. Šimonytė yra paskelbusi, kad tuo atveju, jei nebus pritarta pirmalaikiams rinkimams, ji atsistatydins.

Europos Komisijos kritika. EK trečiadienį pristatė kasmetines rekomendacijas konkrečioms ES šalims, kurias jos turėtų įgyvendinti per ateinančius 12–18 mėnesių, kad išspręstų įvardytas problemas. Lietuvai ydų netrūksta.

Pixabay
Europos Komisija įvertino ES nares.

Kalbėdama apie Lietuvą, EK teigia, kad Lietuvos mokestinių pajamų dalis BVP yra gerokai mažesnė už ES vidurkį, o tai riboja viešąsias išlaidas sveikatos priežiūrai, socialinei apsaugai ir bendrosioms viešosioms paslaugoms. Taip pat priduriama, kad PVM atotrūkis (skirtumas tarp numatomų PVM pajamų ir surinktos sumos) tebėra vienas didžiausių ES, o 2021 m. pajamos iš nekilnojamojo turto mokesčių, kurie yra vieni iš mažiausiai ekonomikos augimui kenkiančių mokesčių, sudarė tik 0,3 proc. BVP, t. y. maždaug septynis kartus mažiau nei ES vidurkis.

EK teigia, kad Lietuva turi vienus mažiausių transporto mokesčių ES ir yra viena iš nedaugelio valstybių narių, kuriose netaikomas metinis automobilių mokestis.

Įšaldyta ES parama. Vyriausybės siūlomai mokesčių reformai įstrigus, Briuselis sustabdytų pervedimus Lietuvai iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF), o neišmokėtų lėšų suma būtų kur kas didesnė negu dabar sulaikyti 26 mln. eurų, sako finansų ministrė. „Jeigu nebus nieko padaryta, jeigu bus apsispręsta nieko nedaryti, suma, kuri būtų negauta iš Europos Komisijos pagal planą „Naujos kartos Lietuva“, būtų gerokai didesnė. Kiek konkrečiai, galėtų pasakyti Komisija pati, tačiau tikrai ne 26 mln. eurų“, – trečiadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijoje teigė ministrė Gintarė Skaistė.

Marius Morkevičius/ELTA
Gintarė Skaistė.

Dabar laikinai sustabdyta 26 mln. eurų paramos. Pasak G. Skaistės, lėšų „įšaldymo terminas yra nuo balandžio 28-osios plius šeši mėnesiai“. Per tą laiką, ministrės teigimu, reikia priimti kai kurių mokesčių pataisų įstatymus.

LRT. Patvirtinta, kad į LRT generalinio direktoriaus postą kandidatuoja du asmenys – dabartinė nacionalinio transliuotojo laikinoji vadovė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė ir komunikacijos specialistas Aistis Zabarauskas. Tarybos posėdis, kurio metu bus renkamas naujasis LRT vadovas, numatytas birželio 6 dieną. Teigiama, kad daugiau kandidatų neatsirado.

Kinija ir Rusija. Rusijos ministras pirmininkas Michailas Mišustinas kelionės į Pekiną metu pasirašė keletą susitarimų su Kinija. Rusijos premjeras teigė, kad abiejų šalių santykiai yra „precedento neturinčio aukšto lygio“, esant „sensacingam kolektyviniam Vakarų spaudimui “. Jis yra aukščiausio rango pareigūnas, apsilankęs Kinijoje nuo 2022 m., kai Rusija įsiveržė į Ukrainą. Į susitarimus buvo įtraukti įsipareigojimai stiprinti prekybą žemės ūkio ir paslaugų srityse.

Twitter
Rusijos ministras pirmininkas Michailas Mišustinas ir Xi Jinpingas.
2023 05 24 16:30
Spausdinti